UMC Groningen

ITMA congres: Safe Mobility for Young and Old

24 april 2009 Safe mobility for Young and Old is de titel van het congres dat de International Traffic Medicine Association (ITMA) van 26 tot 29 april houdt in het museum voor Communicatie in Den Haag. Het is het 21e congres van de ITMA, dat nu voor het eerst in Nederland plaatsvindt. ITMA staat onder voorzitterschap van neuropsycholoog Wiebo Brouwer van het UMCG.

Ongeveer 150 internationale deskundigen op het terrein van de verkeersgeneeskunde en verkeersgedrag, wetenschappelijk onderzoekers, medisch specialisten en mensen die zijn betrokken bij medische keuringen en revalidatie zijn aanwezig tijdens het congres en leveren bijdragen. Een overzicht van het volledige programma is te vinden op www.trafficmedicine.org.

Het congres staat in het teken van veilige mobiliteit voor zowel jonge als oudere mensen (75 jaar en ouder). Verder staat de verkeersdeelname van mensen met functiebeperkingen centraal. Daarnaast is er veel aandacht voor verkeersproblematiek in landen waar massamotorisering net op gang is gekomen. Hierbij is te denken aan een land als China en aan andere zich snel ontwikkelende landen. Onderzoekers uit deze landen leveren bijdragen waarin zij het probleem nader in kaart brengen. Zij lichten tevens hun onderzoeken toe en bespreken hoe het aantal ongevallen en ernstige letsels kan worden teruggebracht.

Verkeersdeelname oudere mensen en mensen met een aandoening Wetenschappers doen de laatste tijd veel onderzoek naar de verkeersveiligheid van autorijden bij oog- en hersenaandoeningen. Hierdoor staan wettelijke richtlijnen over medische rijgeschiktheid soms ter discussie. Daarnaast ontwikkelen wetenschappers nieuwe methoden om de rijvaardigheid bij functiebeperkingen en chronisch medicijngebruik te meten door testritten uit te voeren op de weg en in een rijsimulator. Ook zijn onderzoekers bezig geweest met het ontwikkelen en testen van hulpmiddelen en trainingen om mensen met functiebeperkingen langer veilig mobiel te houden. Dit varieert van speciale airbags om kwetsbare oudere fietsers te beschermen tegen ernstige letsels tot in de auto ingebouwde intelligente bestuurdersondersteuning.

Verkeersonveiligheid wereldwijd
Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan een miljoen mensen door ongevallen in het wegverkeer en een veel groter aantal raakt door een verkeersongeval ernstig gewond en levenslang functiebeperkt. Het probleem komt nu het duidelijkst aan het licht in landen waar de massamotorisering net op gang is gekomen en de infrastructuur hierop niet is aangepast. Door de snelle toename van autoverkeer en de gebrekkige infrastructuur, komt in zich snel ontwikkelende landen de veilige mobiliteit van mensen met visuele en andere functiebeperkingen extra onder druk te staan. Ook dit onderwerp komt onder de aandacht tijdens het congres.

Jonge mannen in het verkeer
Aan dit onderwerp is een speciaal symposium gewijd. Internationale deskundigen vertellen en discussiëren over educatie van jongere automobilisten en over de invloeden van ADHD en medicatie op het autorijden. Hierbij komen eveneens de mogelijkheden van een rijsimulator aan de orde.

Terug