Landstede

Film over laaggeletterdheid in het Fraterhuis

In de maand april draait in het Fraterhuis de film The Reader. The Reader vertelt het verhaal van de jonge Duitse scholier Michael Berg, die een geheime gepassioneerde relatie heeft met de twee keer zo oude tramconductrice Hanna.

Michael ontdekt dat Hanna het heerlijk vindt om te worden voorgelezen. Het ene boek na het andere - de hele wereldliteratuur komt zo aan bod. Totdat Hanna plotseling verdwenen is.

Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent een Nazietribunaal bijwoont, ziet hij haar weer terug, maar wel in een andere setting. Ze staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf. Maar zij weigert zich te verdedigen. Hij begrijpt nu dat ze laaggeletterd is en zich daar heel erg voor schaamt. Zo erg, dat zij dit geheim als een grotere schande ziet dan haar nazi-verleden!

Voor deze film is een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Lezen en Schrijven. Voorlezen vormt immers een rode draad in deze film. Het kunnen lezen is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Anderhalf miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen meekomen in de maatschappij.

Om dit probleem nog eens extra onder de aandacht te brengen hebben Liesbeth de Lange van Deltion en Ria Polet van Landstede vrijdagavond na afloop van de film in het fraterhuis van Zwolle flyers uitgedeeld en gesprekken aangeknoopt. Daarbij was ook Andre de Lange aanwezig - een ambassadeur laaggeletterdheid.