Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

zondag 26 april 2009

SP ontevreden over antwoorden wethouder over TSN / ASITO

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 8:22 uur

Tijdens de commissie samenlevingszaken 7 april jl heeft de wethouder geantwoord op vragen van de SP fractie. De antwoorden geven een beeld dat het college zich niet bewust is van de urgentie die nu speelt.

Strekking van de vragen
Toen de vragen werden voorbereid hadden wij enerzijds wel een goed beeld van wat er speelde bij TSN - ASITO, maar hadden we de informatie niet uit de eerste hand. Dat we in 2008 al over dit onderwerp publiceerden op deze site, werd gelegitimeerd omdat er steeds sprake was van twee of meerdere bronnen die redelijk goed op de hoogte waren, omdat zij de informatie wel uit de eerste hand hadden, die de verhalen onderling bevestigden. We hebben er voor gekozen om onszelf geen spaak in het wiel te steken met vragen waarbij zou blijken dat we essentiele informatie over het hoofd zouden hebben gezien.

Tactische uitgangspunten
Ten eerste was het van belang om helder te krijgen wat de status was van de afspraken met Evean. In hoeverre is Evean gehouden aan de verantwoordelijkheid ten aanzien van uitvoering van huishoudelijke verzorging en alfahulp. Hebben zij slechts het recht om de hulp aan te bieden (in de zin dat ze van dit recht juridisch geen gebruik hoeven te maken; dus geen verplichtingen hebben) of hebben zij een zorgplicht waar zij aan gehouden zijn.

Ten tweede moesten we officieel helder hebben dat Evean het hele huishoudelijke verzorgingsbedrijf had verkocht aan een schoonmaakbedrijf (die ter maskerade ook een thuiszorglicentie had), waardoor Evean geen enkele invloed meer heeft op de uitvoering van huishoudelijke verzorging en alfahulp.

Ten derde heeft de gemeente via de WMO en het gunningenstelsel een zorgplicht. Dat is de volgende stap. Andere thuiszorgorganisaties zouden wat ons betreft het gehele bestand aan medewerkers huishoudelijke verzorging en alfahulp moeten kunnen overnemen. Als TSN/ASITO deze zorg niet wil bieden, dan hebben ze hier ook niets te zoeken. Deze stap moet de gemeente voor organisaties als Thuiszorg Kop van Noord Holland (Omring) mogelijk maken.

September is ver weg
De wethouder weigerde impliciet de commissie samenlevingszaken voor september op de hoogte te houden. Hij zal waarschijnlijk vinden dat hij zit in het precaire proces van onderhandelingen en diplomatie.

Geneuzel op de vierkante centimeter!
Geouwehoer natuurlijk. Wie betaalt, die bepaalt klinkt het oude regenten-gezegde. In dit geval moeten we dat gezegde maar eens in ons eigen voordeel in praktijk gaan brengen. Een wethouder met ballen en rechte rug stelt met advocaten een ultimatum om binnen 72 uur alle informatie op tafel te hebben, stelt vervolgens de zorgaanbieder (Evean) aansprakelijk voor de contractbreuk en spant een juridische procedure aan om deze aansprakelijkheid om te zetten in een schadevergoeding. Per direct sommeert de wethouder TSN / ASITO om tekst en uitleg te geven, met een dwangsom sommeert hij TSN / ASITO geen besluiten te nemen die de geest van de WMO overeenkomst aantasten, c.q. alle besluiten eerst aan de wethouder voor te leggen voor dat deze officieel worden. Gelijktijdig gaat de wethouder om de tafel zitten met andere thuiszorgorganisaties om de overname van het aantal huishoudelijke verzorgenden en alfa hulpen en hun clientcontacten over te nemen en daarmee een groter marktaandeel te verwerven, waarbij werknemersrechten die in het verleden bij Evean zijn opgebouwd, worden overgenomen.

ZO DOE JE DAT EN NIET ANDERS!!!!

Uit het conceptversag vn de raadscommissie samenlevingszaken van de gemeente Alkmaar dd 7 april 2009:

De SP licht (bij monde van Marianne Dekker) toe dat m.b.t. de WMO, aanbesteding van alfahulpen en enkelvoudige huishoudelijke verzorging Evean Thuiszorg in Alkmaar een belangrijk aandeel naar zich heeft toegetrokken. Met Evean en andere thuiszorginstellingen zijn vergaande afspraken gemaakt, zoals het verstevigen van de tariefstructuur, opdat de thuiszorgorganisaties niet verliesgevend zouden werken. Evean heeft het huishoudelijk zorgbedrijf verkocht aan Thuiszorgservice Nederland / schoonmaakbedrijf ASITO. De SP is ter ore gekomen dat TSN/ ASITO per 1 september (2009) de contracten met de alfahulpen zou willen openbreken en TSN / ASITO van plan is een sterfhuisconstructie voor de alfahulpen te realiseren en de klanten te verzoeken hun schoonmaakwerkzaamhedente betrekken bij TSN / ASITO via de PGB van de AWBZ. De gemeente Alkmaar heeft geen contacten met TSN /ASITO, maar wel met Evean en de SP vraagt de wethouder om contact op te nemen met Evean en te vragen in hoeverre Evean nog in staat is de overeenkomst t.a.v. huishoudelijke verzorging en alfahulp na te komen en daarnaast Evean er op aan te spreken de geluiden die rondzingen binnen Evean en TSN /ASITO, wat betreft openbreken van bovengenoemde contracten en het aansturen op opheffen van alfahulp in dit werkgebied te verklaren c.q. met gedocumenteerde argumenten te komen om dit te ontzenuwen. In geval de geruchten op waarheid berusten, vraagt de SP de wethouder om concrete stappen te ondernemen waarbij Evean gehouden wordt aan zijn verplichtingen t.a.v. huishoudelijke hulp en alfahulp.

Wethouder Van Veen licht toe dat het college bij de aanbesteding duidelijke afspraken heeft gemaakt met de thuiszorgorganisaties. De tarieven zijn verhoogd wat te maken had met het verstevigen van de thuiszorgorganisaties, omdat ze tegen het lage tarief de alfahulp niet konden bieden. Echter, per 1 januari 2010 is er een heel nieuwe situatie, waarbij de alfahulpen verplicht in loondienst moeten zijn bij de thuiszorgorganisaties en daarbij onder de CAO (V en V)- Thuiszorg vallen. Dat maakt dat het tarief aanzienlijk hoger is komen te liggen. Contracten openbreken kan wellicht bij TSN /ASITO, maar dat heeft dan geen relatie met de afspraken en relatie die de gemeente met Evean heeft. Met de thuiszorgorganisaties is afgesproken dat zij een grote inspanning gaan plegen om alfahulpen, die nu nog niet in dienst zijn, in dienst te gaan nemen. Het college heeft ook gevraagd om een maandelijkse rapportage van de thuiszorgorganisaties tot 1 september 2009, over hoe men daaraan werkt. Hetgeen rondzingt zal de wethouder nagaan en als dit op waarheid bertust zal hij actie ondernemen.

De SP vraagt of de wethouder de commissie op de hoogte wil houden over hoe Evean in het traject tot 1 september hiermee omgaat.

Wethouder Van Veen zegt toe dat het college per 1 september een overzicht zal geven over de stand van zaken met de verschillende thuiszorgorganisaties waarmee de gemeente een contract heeft. Wellicht zijn de resterende maanden nodig om extra in te zetten op het kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting die op 1 januari 2010 ingaat.