Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling ECHO, foto's van Paul Bogaers en Jacob Molenhuis

Van 26 april tot en met 30 mei is bij Galerie 37 Spaarnestad de tentoonstelling ECHO te zien met nieuw werk van fotograaf/beeldend kunstenaar Paul Bogaers en een selectie uit het oeuvre van Jacob Molenhuis uit de collectie van Spaarnestad Photo. Terwijl de studiofotografie van Molenhuis werkt als een bijna letterlijke echo uit het verleden hebben de foto's van Bogaers vaak het effect van een visuele echo: bijna willekeurige beelden die nabranden op het netvlies.

Paul Bogaers
In het werk van beeldend kunstenaar/fotograaf Paul Bogaers (Tilburg,1961) spelen associatie en suggestie een belangrijke rol. Met zijn combinaties van foto's, waarin hij ook vaak gebruik maakt van gevonden materiaal zoals amateurkiekjes, plaatjes uit boeken en andere bestaande beelden, nodigt hij de kijker uit tot het zien van verrassende nieuwe verbanden en betekenissen. Maar ook in Bogaers' op zichzelf staande foto's worden samenhangen aan het licht gebracht die gewoonlijk verborgen blijven achter de schijn van het onaanzienlijke en alledaagse. Liever dan op geavanceerde fotografische technieken ver trouwt hij bij zijn werk op het toeval en de verrassing. Bogaers fotografeert wat hij tegenkomt en wat hem opvalt - zonder ingrijpen of ensceneren, meestal ook zonder vooropgezet plan. Door gebruik te maken van vaak uiterst elementaire camera's met simpele, enkelvoudige lensjes geeft hij ook het toeval de kans om samen met het licht naar binnen te glippen en op de gevoelige emulsie in te werken.

Jacob Molenhuis
Jacob Molenhuis (1894-1987) begon zijn werkzame leven als rijwielhandelaar, maar vestigde zich in 1916 als zelfstandig fotograaf. Uit dat jaren stammen de eerste foto's van zijn hand. Tot 1972 werkte hij als enige fotograaf in het Marne-gebied van de provincie Groningen, met als standplaats zijn woonplaats Kloosterburen. Naast diverse onderwerpen in zijn omgeving specialiseerde hij zich in portretten, groepsportretten en bruidsparen. Veel van deze portretten dateren uit de bezettingstijd, toen een persoonsbewijs verplicht was. Het materiaal - circa 6500 glasnegatieven - kent een bijzonder karakter, door de soberheid van de decors, de uniformiteit van de modellen en de verstilling in houdingen en uitdrukkingen, wat nog wordt versterkt door de soms ernstige sporen van verval van de originele glasplaten. op glas

Opening zondag 26 april, 16.00 uur. De tentoonstelling is te zien van 26 april tot en met 30 mei 2009. Voor meer informatie of voor persfoto's kunt u contact opnemen met 06-10142540, Jedithja de Groot (jdegroot@spaarnestadphoto.nl) of Tamara Sterman (tsterman@spaarnestadphoto.nl). Galerie 37 Spaarnestad, Groot Heiligland 37, 2011 EP Haarlem, 023-5518432. Open: donderdag tot en met zondag 12-17 uur en op afspraak.


---- --