Ingezonden persbericht


Persbericht
Leiden, 21 april 2009

Japanse dag in Leidse galerieën

In het kader van de 400 jaar handelsrelatie tussen Nederland en Japan staat Leiden in 2009 in het teken van Japan@Leiden. De Leidse culturele instellingen bieden een uitnodigend en inspirerend jaarprogramma. Daarom is Japan ook bij veel Leidse galerieën het onderwerp van de exposities. Op zondag 26 april openen een aantal galerieën hun deuren voor een speciale Japanse galeriedag in Leiden. Om de galerieën nog meer in Japanse sfeer te brengen, zorgen Shakuhachispelers voor de muzikale omlijsting. Met dit traditionele Japanse blaasinstrument komt u echt in de sfeer van Japan.
Japanse en westerse kunstenaars vonden inspiratie in de Japanse cultuur en natuur. In Le Petit Port kunt u kijken naar Japan vanuit westers perspectief. Er is de groepstentoonstelling Rashômon, naar de gelijknamige film van Akira Kurosawa (1950). Tevens hebben twee Leidse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Von Siebold. Kunstcentrum Haagweg 4 heeft voor de tentoonstelling
Orande-e kunstenaars gevraagd klassieke Japanse kamerschermen te bewerken en daarbij aandacht te schenken aan de vraag: Stelt mijn werk de ruimte voor of neemt mijn werk ruimte in?
LUMC Gallery toont in Uit Japan Nederlandse en Japanse kunstenaars die geïnspireerd zijn door de rust, sereniteit en natuur van Japan. Expansionist Art Empire Gallery Annex toont een bijzondere foto-expositie van de Japanse Zen-monnik Souken Danjo. Ten slotte heeft Galerie Piculiar een tentoonstelling over Japanse sieraden en fotografie én speciaal voor deze dag een workshop Japanse fotografie.
De route langs de galerieën en het volledige programma van Japan@Leiden kunt u downloaden op www.japanleiden.nl of ophalen bij de VVV Leiden.