Ingezonden persbericht


AANKONDIGING VOOR DE PERS

Onthulling favoriete zoogdier van Nederland

op 26 april 2009

Het natuurtijdschrift Grasduinen en de Zoogdiervereniging maken op 26 april in de uitzending van Vroege Vogels radio de winnaar bekend van de verkiezing van het favoriete in het wild levende zoogdier van Nederland.

In februari startten Grasduinen en de Zoogdiervereniging de zoektocht naar het leukste, aantrekkelijkste en meest bijzondere zoogdier van Nederland. 2267 stemmen later is de balans opgemaakt. En de winnaar is...

De onthulling vindt plaats op zondag 26 april voor 9.00 uur in de uitzending van Vroege Vogels radio. Dan wordt ook een persbericht met de uitslag en achtergrondinformatie over het favoriete zoogdier verstrekt. Journalisten die zich melden, kunnen onder EMBARGO tot 26 april 9.00 uur het persbericht vooraf toegezonden krijgen uiterlijk op donderdag 23 april. Zie onderaan dit bericht.

Tussenstand
Begin maart maakten de Zoogdiervereniging en Grasduinen een tussenstand na 1500 stemmen, bekend. In willekeurige volgorde zaten bij de top tien van dat moment: das, edelhert, eekhoorn, egel, konijn, otter, ree, tuimelaar, vos en zeehond.

Om op de lijst te komen moest een zoogdier niet alleen aaibaar zijn, maar ook in Nederland in het wild voorkomen. Huis- en boerderijdieren of soorten die niet (meer) in Nederland voorkomen zijn dus uitgesloten.

De X factor
Van alle dieren zijn zoogdieren het meest aaibaar. Waarom mensen het ene dier aantrekkelijker vinden dan het andere is deels wetenschappelijk te verklaren (platte snoet, zachte vacht, grote ogen). Maar wat is nu het leukste, aantrekkelijkste, meest bijzondere of meest aaibare zoogdier van allemaal? Om daar achter te komen lanceerden Grasduinen en de Zoogdiervereniging op 5 februari de verkiezing van het favoriete zoogdier van de Nederlanders.

De Zoogdiervereniging
De Zoogdiervereniging verzamelt gegevens over alle in Nederland in het wild levende zoogdieren en zet zich in voor de bescherming van deze dieren: van egel tot eekhoorn, van bever tot boommarter en van das tot otter. www.zoogdiervereniging.nl

Grasduinen
Grasduinen is al 30 jaar (!) in Nederland het enige onafhankelijke tijdschrift voor natuurliefhebbers vol natuurinformatie, reportages met prachtige natuurfoto's en eigen, unieke natuurwandelroutes. www.grasduinen.nl