Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hooghalen, 16 april 2009

"Het prinsesje dat het heeft overleefd"

Lous Steenhuis-Hoepelman vertelt haar verhaal

Op zondag 26 april aanstaande om 14.00 uur vertelt Lous Steenhuis-Hoepelman in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar gevangenschap in Westerbork, Bergen-Belsen en Theresienstadt, maar ook over de doorwerking daarvan op het verdere leven.

Lous Steenhuis-Hoepelman wordt op 16 mei 1941 in Amsterdam geboren. Haar Joodse ouders zijn lid van de communistische partij en zijn zich al voor de Duitse inval bewust van het gevaar van het Nationaal-Socialisme. Ze zijn tijdens de eerste oorlogsjaren actief bij verzetsactiviteiten betrokken. In 1942 besluiten ze onder te duiken. Vader wordt vrij snel opgepakt en via kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz overgebracht.

Lous wordt eveneens na verraad opgepakt en via de gevangenis aan de Weteringschans naar kamp Westerbork overgebracht. Ze komt in het weeshuis terecht om op 13 september 1944 samen met onder andere 51 andere weeskinderen naar Bergen-Belsen te worden overgebracht. De groep zou betiteld worden als de groep 'Onbekende kinderen'. Na twee maanden volgt deportatie naar Theresienstadt. In dit kamp maakt Lous op 8 mei 1945 de bevrijding door de Russen mee. Ook de moeder van Lous blijkt de oorlog overleefd te hebben.

Het levensverhaal van Lous Steenhuis-Hoepelman op zondag 26 april a.s. om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht