Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN GRASDUINEN EN DE ZOOGDIERVERENIGING

Favoriete zoogdier van Nederland is de eekhoorn

Het natuurtijdschrift Grasduinen en de Zoogdiervereniging hebben de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing van het favoriete in het wild levende zoogdier van Nederland: de eekhoorn. Met op plek twee de egel en als derde eindigde de vos. Het is voor het eerst dat in Nederland zo'n grootschalige verkiezing gehouden is. De onthulling vond plaats live in de uitzending van Vroege Vogels Radio.

In februari startten Grasduinen en de Zoogdiervereniging de zoektocht naar het leukste, aantrekkelijkste en meest bijzondere zoogdier van Nederland. 2.267 stemmen later is de balans opgemaakt. En de winnaar is de eekhoorn. Met 379 stemmen een overtuigende nummer 1. Ook op het podium staat de egel met 232 stemmen, ondanks zijn stekeltjes toch een heel aaibaar zoogdier. Op een verrassende derde plaats staat de vos, met 179 stemmen. Een echte opsteker, want die kampte nogal eens met een slecht imago.

Dit is de complete uitslag:

1. Eekhoorn (379), 2. Egel (232), 3. Vos (179), 4. Ree (167), 5. Zeehond (151), 6. Edelhert (134), 7. Otter (122), 8. Konijn (118), 9. Das (84), 10. Tuimelaar (73), 11. Vleermuizen (58), 12. Hazelmuis (51), 13. Bever (49), 14. Haas (48), 15. Hamster (46), 16. Boommarter (45), 17. Wild zwijn (44), 18. Damhert (40), 19. Hermelijn (40), 20. Mol (24), 21. Bunzing ( 22), 22. Huismuis (20), 23. Wezel (16), 24. Rat (13)

Waarom de gewone schaduwstaart - zoals de vertaling van de Latijnse naam van de inheemse rode eekhoorn luidt - gewonnen heeft, is natuurlijk speculeren. Wel staat vast dat hij hoog scoort op de criteria die volgens wetenschappers bepalen waarom mensen het ene dier aantrekkelijker vinden dan het andere: platte snoet, zachte vacht, grote ogen. Verder veroorzaakt hij geen schade of overlast. En dan heeft hij natuurlijk een uniek geheim wapen. Want waar bijvoorbeeld bij de rat de lange, kale staart een groot nadeel is, is de pluimstaart van de eekhoorn zijn uiterst aaibare handelsmerk.

Tel daarbij op dat eekhoorns, samen met egels, een van de weinige zoogdieren zijn die je wel eens in park, bos of tuin kunt zien en de magie is goed te begrijpen. Oh ja, en dan is er nog zijn mooie 'rode' kleur die tot de verbeelding spreekt. Ten slotte past de eekhoorn ook nog eens uitstekend in de tijdsgeest. Zijn imago als spaarzaam beestje dat voorraden aanlegt voor de winter doet het kennelijk goed in deze tijden van economische crisis.

Een mooie winnaar dus, de eekhoorn. Maar niet in Engeland, waar de BBC op zoek ging naar de tien favoriete zoogdieren van de Britten. Daar kwam de eekhoorn niet verder dan plek vijf en won de otter (265 stemmen), met de egel als goede tweede. De Engelse situatie laat wel meteen de grootste bedreiging voor Nederlands favoriete zoogdier zien: de inheemse rode eekhoorn is daar vrijwel geheel verdreven door de grijze eekhoorn. Op de weinige plekken waar hij nog wel zit, worden verwoede pogingen gedaan om de rode eekhoorn te beschermen. En ook hier zijn zorgen dat exoten de inheemse rode eekhoorn zouden kunnen verdrijven. De Zoogdiervereniging doet daarom onderzoek onder andere naar Pallas eekhoorns bij Weert.

In Nederland is de populatie eekhoorns volgens kenner Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging de laatste jaren stabiel: 'Wel zijn er zorgen over versnippering van leefgebieden. Daar waar bosjes en struwelen plaatsmaken voor wegen en beton, wordt de verspreiding van de dieren moeilijker. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat de populatie die in de jaren zestig na uitbraak van het parapokkenvirus is ingeklapt, nog niet overal hersteld is.'

De Zoogdiervereniging
De Zoogdiervereniging verzamelt gegevens over alle in Nederland in het wild levende zoogdieren en zet zich in voor de bescherming van deze dieren: van egel tot eekhoorn, van bever tot boommarter en van das tot otter. www.zoogdiervereniging.nl

Grasduinen
Grasduinen is al 30 jaar (!) in Nederland het enige onafhankelijke tijdschrift voor natuurliefhebbers vol natuurinformatie, reportages met prachtige natuurfoto's en eigen, unieke natuurwandelroutes. www.grasduinen.nl