KNHS


Tim Lips ook na cross nog op vierde plek
26 april 2009
Tim Lips - Oncarlos

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - Ook na de vier sterren cross van de Rolex Kentucky Three Day Event staat Tim Lips (Made) met Concrex Oncarlos nog op de vierde plek. Hij wist zijn goede uitgangspositie na de dressuur vast te houden door de 6.100 meter lange cross niet alleen zonder hindernisfouten maar ook binnen de tijd van 11.02 af te leggen. Samen met Lips slaagden daarin nog negen andere combinaties.

In de kop van het klassement wisselden Bettina (Dui) met Ringwood Cockatoo en de Australische Lucinda Fredericks met Headley Britannia stuivertje. Hoy wist niet binnen de tijd te blijven en zakte met 9.6 strafpunten voor het overschrijden van de tijd naar de tweede plek. Daarmee is de positie van Tim Lips wel verbeterd. Zowel Hoy als de nu op de derde plek staande Bruce O. Davidson jr. (USA) met My Boy Bonny zagen hun voorsprong op Tim slinken tot minder dan één balk in het afsluitende springparcours. Daardoor kan Lips met een foutloze proef op zondag de voor hem in het klassement staande ruiters - die na hem van start gaan in het springarcours - behoorlijk onder druk zetten. Fredericks zal, als Lips foutloos springt, drie balken uit de lepels moeten springen om achter de Brabander te eindigen.

Elf combinaties haalden de eindstreep van de cross niet. Daaronder ook Kingpin van de Candese ruiter Mike Winter. Op de tiende hindernis, een imponerende dikke boom boven een sloot, kwam dit paard ten val en overleed ter plaatse. Volgens de doktoren die een autopsie op het stoffelijk overschot hebben verricht zou het paard zijn overleden aan de gevolgen van een inwendige bloeding. Of die inwendige bloeding de oorzaak van de val is, of dat de bloeding het gevolg is van de val, wordt nader onderzocht.

Met tien combinaties foutloos en binnen de tijd leek het op het eerste gezicht geen zware cross. Ook omdat 28 combinaties zonder hindernisfouten bleven van de 38 combinaties die op zondag hun paarden mogen voorstellen voor de veterinaire keuring.

Tim Lips straalde van oor tot oor toen hij met Concrex Oncarlos over de eindstreep galoppeerde. Logisch, want de jonge ruiter heeft met zijn paard voor het eerst een dermate lange cross foutloos én binnen de tijd weten te rijden. Toch had Lips op de zesde hindernis, een klein steilsprongetje van amper een meter hoog, het geluk helemaal aan zijn zijde. Concrex Oncarlos liet zijn linkervoorbeen staan, waardoor het helemaal naar achteren gestrekt over de gladde boom werd geschoven. Het gevolg daarvan was dat de kalkoenen die in het hoefijzer waren geschroefd een klein wondje veroorzaakten aan de binnenkant van de knie. "We waren van plan snel van start te gaan en dat sprak mijn paard aan. In de wending naar deze steilsprong toe trok Oncarlos iets te fel door, waardoor we daar een volkomen verkeerde afstand kregen, met bijna noodlottige afloop. Het fijne van mijn jonge Faram is dat hij op zo'n moment over vijf benen lijkt te beschikken. De balans was er direct weer en dat terwijl bij veel andere paarden zo'n ruiterfout bestraft wordt met een val. Gelukkig was dat mijn enige fout in de cross. Overal pakte Concrex Oncarlos goed aan, steeds was er de volledige controle en op dat ene moment na heb ik ook geen fouten gemaakt", aldus Tim.

Ook bondscoach en vader Martin Lips was tevreden. "Hier zijn we voor gekomen. Goed dressuur rijden, een cross foutloos en binnen de tijd rijden. en nu nog het springen. Als je ziet dat hier een echt wereldveld aan de start is en Tim staat na twee van de drie onderdelen vierde, dan kunnen we onze handen voorlopig stevig dichtknijpen!", aldus Martin.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.rk3de.org

Tussenstand na cross country:


1) Lucinda Fredericks (Aus) - Headley Britannia - 32.3 (0 in cross)
2) Bettina Hoy (Dui) - Ringwood Cockatoo - 38.4 (9.6 in cross)
3) Bruce O. Davidson jr. (USA) - My Boy Bobby - 40.2 (1.2 in cross)
4) Tim Lips (Made) - Concrex Oncarlos - 42.0 (0 in cross)
5) Nicolas Touzaint (Fra) - Hildago de l'Ile - 44.3 (0 in cross)

Foto Tim Lips met Concrex Oncarlos door: www.melissen.net en www.jmint.eu