Socialistische Partij

'Redding van Essent is begin van nieuwe koers'

26-04-2009 * Vrijdag besloten Provinciale Staten van Noord-Brabant dat energiebedrijf Essent niet verkocht moet worden aan het Duitse RWE. SP-fractievoorzitter Agnes Kant is blij. "Dit is het begin van een nieuwe koers voor Nederland, een einde aan de liberaliseringen die ons land al zo lang teisteren."

Agnes Kant: "Dit is het begin van een nieuwe koers voor Nederland, een einde aan de liberaliseringen die ons land al zo lang teisteren." Was het een spannend dagje?
"Dat kan je wel zeggen. De berichten in de media over de stand van zaken in Brabant volgden elkaar in snel tempo op en allemaal spraken ze elkaar tegen. Gelukkig heeft het gezonde verstand bij de meerderheid overwonnen."

Waarom is de SP tegen de verkoop van Essent?
"Onze energievoorziening is heel belangrijk in het dagelijks leven en daarom een nutsvoorziening. Als de stroom uitvalt, dan hebben we een groot probleem. Daarom is het belangrijk dat de overheid daar grip op houdt. Met deze zeggenschap hebben we ook wat te zeggen over de prijs van gas en licht en hoe duurzaam elektriciteit wordt opgewekt."

Maar er zijn toch al veel energiebedrijven die niet in handen zijn van de overheid? "Juist daarom is het goed dat we een aantal grote overheidsbedrijven houden. Dit is overigens helemaal niet raar. In veel landen om ons heen zijn er energiebedrijven actief die in handen zijn van de overheid."

De VVD speelde in Brabant een sleutelrol in het debat.. "Ja, een gedeelte van de VVD in Brabant heeft een opmerkelijke draai gemaakt. De fractievoorzitter zei in het debat dat 'energie en water vitale onderdelen van onze samenleving zijn, waar we zeggenschap over moeten houden'. Wijze woorden. Als de VVD dit zegt, dan staan we aan het begin van een kentering."

Een kentering?
Sinds de kabinetten Lubbers is onze publieke sector sluipenderwijs verder uit handen gegeven. Marktwerking, privatiseringen en liberalisering waren toverwoorden voor CDA, PvdA, VVD en D66. De kredietcrisis heeft bewezen dat het neoliberalisme heeft gefaald. We moeten de publieke sector terugpakken in plaats van verder uit handen geven. En dit is een goede eerste stap in die nieuwe koers."

Welke rol heeft de SP daarin?
"De SP moet hier de voortrekker in zijn. Wij zijn de enige partij die de ideologie van 'meer markt en minder overheid' jarenlang heeft bestreden. Een ruime meerderheid van de mensen is het met ons eens. Nederland heeft het gehad met de vermarkting van onderwijs, zorg en nutsvoorzieningen.

Rondom de verkoop van Essent hebben we bewezen dat we dit kunnen overbrengen op de politiek. Honderden SP-ers hebben zich het vuur uit de sloffen gelopen om protesthandtekeningen op te halen, te protesteren bij gemeente- en provinciehuizen en openbare debatten te organiseren. Onze actie heeft ertoe geleid dat de druk in Brabant te groot werd en enkele statenleden van PvdA en VVD zijn tot inkeer zijn gekomen "

U trekt wel een grote broek aan..
"Toen wij in januari met onze actie begonnen, verklaarde iedereen ons voor gek. Volgens de politiek was onze actie een 'achterhoedegevecht' en in de media werd gesuggereerd dat de verkoop een gelopen race was.

Door de grote inzet van onze actieve leden en volksvertegenwoordigers hebben wij het verschil gemaakt. En daar ben ik trots op."

Maar jullie zijn er nog lang niet.
"Nee, er moet nog veel werk verzet worden. Essent is nu voorlopig gered, maar ook energiebedrijf Nuon staat in de verkoop. En bij energiebedrijf Eneco dreigt dit ook te gebeuren. We moeten er dus nog stevig tegenaan."

Juicht u niet te vroeg? PvdA-gedeputeerde Annemarie Moons sluit niet uit dat zij de verkoop van Essent toch doorzet. "Mevrouw Moons is een heel slecht verliezer. Het is blijkbaar nog niet tot haar doorgedrongen dat haar visie -namelijk dat onze publieke energiebedrijven moeten worden geprivatiseerd- failliet is. Als de volksvertegenwoordigers van de provincie Brabant haar opdracht geven de aandelen niet te verkopen, dan heeft zij dit op te volgen."