Ingezonden persbericht


Persbericht Utrecht, zondag 26 april 2009

Looking back into the future
Jubileumeditie SPRINGDANCE 2009 sluit af met uitverkochte zaal en staande ovatie

Zaterdag 25 april sloot de 25e jubileumeditie van SPRINGDANCE 2009 af met een staande ovatie in een uitverkochte zaal voor de klassieker Rosas danst Rosas in de Stadsschouwburg. Het festival ­ voor de eerste keer geprogrammeerd door de nieuwe artistiek directeur Bettina Masuch ­ trok dit jaar 7000 bezoekers (een stijging van 15% in de bezettingsgraad) met een beknopter programma dan twee jaar geleden: 19 verschillende producties (waarvan 4 wereldpremières en 5 Nederlandse premières), verspreid over 8 dagen en met werk van makers uit 13 verschillende landen. Springdance was ook dit jaar weer een ontmoetingsplaats en platform voor jonge, interessante, avontuurlijke artiesten op internationaal niveau. Het presenteerde werk van talentvolle jonge dansmakers: kunstenaars die hun eigen medium bevragen en niet bang zijn af te wijken van de gebaande paden. Springdance bevestigt hiermee haar rol als voorhoedefestival voor de jongste ontwikkelingen op het gebied van dans.

Na de succesvolle pilot in 2008 organiseert Springdance nu een jaarlijks festival met een beknopter programma met een nieuw elan: niet alleen jonge vernieuwende dansmakers presenteren hun werk, maar ook meer gevestigde makers die nog steeds jong van geest zijn en de kijk op dans blijvend hebben veranderd. Het festival opende op 16 april met de wereldpremière Lutz Förster van de toonaangevende Franse choreograaf Jérôme Bel, een stuk waarin heden en verleden vloeiend samenkwamen. Het festival sloot af met de klassieker Rosas danst Rosas waarin choreografe Anne Teresa De Keersmaeker bovendien zelf op het toneel stond. Beide stukken refereerden expliciet naar danshistorische ijkpunten. Ook de dansvernieuwer William Forsythe was present op het festival met een nieuwe visuele installatie in het Centraal Museum. Naast de meer gevestigde namen koos Masuch met het New Style programma voor een nieuwe generatie choreografen die beïnvloed zijn door deze tijd (o.a. MTV, Youtube, Myspace); zij experimenteren in hun voorstellingen met nieuwe hybride vormen van moderne dans en crossovers van verschillende dansstijlen.

Jonge makers
In Theater Kikker stonden dit jaar de jonge aanstormende choreografen en nieuwe talenten van morgen centraal. Twaalf jonge makers uit Roemenië, Groot-Brittannië en Nederland namen deel aan het talentontwikkelingsprogramma van Springdance (Europe in Motion) en presenteerden vier avonden onder grote belangstelling korte previews en onderzoekspresentaties. Het programma bevatte verder twee premières van oud-deelnemers van Europe in Motion: Uniek van Jenny Beyer & Chris Leuenberger en Beginning, Middle, End van Andrea Bozic, Madalina Dan en Michael Pinchbeck. Ook vertoonde Springdance voor het eerst werk van studenten van dansopleidingen SNDO (Amsterdam) en PARTS (Brussel).

Professionals programma
Als platform en ontmoetingsplaats organiseerde Springdance ook dit jaar weer activiteiten voor professionals: zo was er een inspirerend internationaal journalisten programma (in samenwerking met de Vrede van Utrecht en UTR), met journalisten van vakbladen en dagkranten uit o.a. Israel, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Slovenië, België en Nederland. Ook bezocht een grote groep internationale programmeurs diverse voorstellingen in het festival; speurend naar het nieuwe talent van morgen. Het symposium Inside Movement Knowledge vond plaats, georganiseerd door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, ICKamsterdam / Emio Greco | PC, Nederlands Mediainstituut en de Universiteit Utrecht, met internationale sprekers over de overdracht van danskennis.

Deuren open
Het festival opende deze editie de deuren nog verder naar het publiek en poogt steeds weer nieuwe bezoekers te enthousiasmeren voor, en te informeren over dans en performance: de nieuwe interactieve site (SPRINGDANCE STAGE) blijkt een inspirerende ontmoetingsplaats voor bezoekers, geïnteresseerden, choreografen, dansers, deelnemers aan Europe in Motion en journalisten uit binnen- en buitenland die dagelijks bloggen, twitteren, filmpjes en foto's uploaden en reageren op het festivalprogramma. Tijdens het festival waren bovendien vier verschillende routes te volgen die een leidraad boden in het programma; ook liepen er elke avond Springdance orakels rond die allerhande vragen beantwoordden en desgewenst tips en informatie gaven aan bezoekers. Er was een danskijkcursus voor diegenen die meer wilden weten over de geschiedenis van de hedendaagse dans en het type dans op Springdance. Daarnaast konden potentiële bezoekers de Springdance kijkwijzer online invullen voor een persoonlijke top 5 van voorstellingen, passend bij de eigen smaak. Er was er een uitgebreid - gratis - randprogramma bestaande uit inleidingen, nagesprekken, een grote hip hop happening op de Neude, diverse party's en een Springdance unplugged programma met verrassingsacts (Spring Flirt, Romantic Installation, Cooking sessions met choreografen, dansmarathon, Swing Party).

Volgend jaar vindt SPRINGDANCE 2010 plaats van 16-26 april 2010. www.springdance.nl