Provincie Gelderland

Arnhem, 27 april 2009

Delegatie van Gelderse Staten bezoekt Stockholm informatie van Vattenfall en Greenpeace

Uitwisselen van informatie, dat kenmerkte de vrijdag 24 april voor de delegatie uit de Staten op werkbezoek in Stockholm. 's Morgens indringende gesprekken met vertegenwoordigers van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, 's middags een uitvoerig gesprek met Martina Krueger van Greenpeace Zweden op basis van het Zwartboek dat deze organisatie heeft opgesteld over de activiteiten van Vattenfall in Duitsland. Alle opgedane ervaringen en informatie wordt gebruikt en uitgewisseld tijdens de commissievergaderingen en Statenvergadering in mei. Tijdens die Statenvergadering op 27 mei valt het finale oordeel over de verkoop van de Gelderse Nuon-aandelen.

'Nuon en Vattenfall kunnen op het gebied van milieuvriendelijke energie een prima alliantie vormen' was het oordeel van CDA fractievoorzitter John van Meeteren. Hij vindt dat de meerwaarde van het bezoek aan Stockholm vooral gelegen is in het feit dat nu veel meer informatie in de breedte en diepte is uitgewisseld. 'Nuon is heel belangrijk voor Vattenfall omdat samen op de Europese energiemarkt een vuist kan worden gemaakt op het vlak van duurzame energie. Ook de PvdA vindt, zo verwoordt fractievoorzitter Corina van der Valk, dat met name de openheid van Vattenfall ten aanzien van haar beleid op het gebied van CO2 opvang en opslag een geruststellend idee is voor de lange termijn. 'Het geeft de oprechte en serieuze betrokkenheid voor een beter milieu weer'. Het gesprek met Greenpeace dat later op de dag plaatsvond, bracht de nodige nuancering. 'Op deze manier kunnen we de ontwikkelingen op weg naar 100% duurzame energie in perspectief plaatsen'.

Extra investeringen
Mike Waltmans (VVD) is zeer te spreken over de extra investeringen van 17 miljard euro die Vattenfall wil gaan doen op diverse terreinen van duurzame energieproductie. 'Juist het feit dat dit bedrijf zeer sterk is in de energieproductie, geeft een goed gevoel over de leveringszekerheid. We hebben zeker oog voor energiebesparing, maar moeten ook de toenemende vraag naar energie van de samenleving niet uit het oog verliezen'. Ook hij was zeer te spreken over de nuanceringen die Martina Krueger van Greenpeace aanbracht op het gebied van de bruinkoolcentrales in Duitsland.

Krachten bundelen voor duurzame energie
'De ChristenUnie heeft zitten worstelen met de vraag of Vattenfall en duurzaamheid goed samengaan' zegt fractievoorzitter Martin Schuurman. Hij is nu tot de conclusie gekomen dat de wereld er niet slechter op wordt als de Nuon-aandelen door Vattenfall worden gekocht. 'Op termijn wordt het zelfs beter omdat door de samenwerking van de twee bedrijven en de gebundelde kracht op het gebied van duurzame energiebronnen de toekomst er gunstiger uit kan gaan zien. Er is weliswaar een zekere spanning tussen energieproductie en milieu, zoals ook door Greenpeace helder werd aangetoond, maar door wederzijdse beïnvloeding kan dat alleen maar beter worden.

Het bezoek aan Zweden werd zaterdag 25 april afgerond met een bezoek aan een biomassacentrale in Uppsala en een waterkrachtcentrale bij Alvkarleby .

De collegastatenleden van de SP die niet mee gingen naar Stockholm, brengen van 25 tot en met 27 april een bezoek aan Duitsland (mijnstreek de Lausitz) om daar ter plekke de bruinkoolcentrale te zien en met omwonenden en milieuorganisaties te praten.

______________


Provincie Gelderland