Pharmachemie


Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 27-04-2009

ONWETENDE CONSUMENT BETAALT TEVEEL VOOR ENERGIE
MEERJARIG CONTRACT MAKKELIJK TE ONTBINDEN

Zo'n 47% van de consumenten die hun energietarieven voor 3 of 5 jaar hebben vastgezet middels een contract met hun energieleverancier, weet niet dat zij tegen relatief geringe kosten van dit contract af kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van het TROS-consumentenprogramma RADAR onder ruim 25.000 consumenten. Door de dalende energieprijzen kunnen mensen honderden euro's per jaar besparen.

Energiemaatschappijen Nuon, Essent en Eneco hebben aangekondigd per 1 juli de prijzen te laten dalen met 25 tot 34%. Dit geldt voor de mensen die een variabel tarief hebben. In januari van dit jaar hebben de energiebedrijven echter nog mensen benaderd om de tarieven 3 tot zelfs 5 jaar vast te zetten. Hierbij gold het toen geldende, hoge tarief.

Veel van die consumenten voelen zich bedrogen nu hun aanbieders met hun prijzen stunten. Het programma RADAR ontving honderden boze brieven en mails van consumenten hierover. Toch kunnen ook mensen met een vast meerjarig contract mee profiteren van de prijsverlagingen. De Energiekamer, (NMA) heeft vastgelegd dat door het betalen van een opzegvergoeding een consument een meerjarig contract kan beëindigen. Daarvoor kan de energieleverancier maximaal 125 euro voor gas en 125 euro voor stroom berekenen.

Dat de energiebedrijven de regelgeving niet goed naleven, blijkt uit de antwoorden die consumenten van de energiebedrijven ontvangen. Mensen krijgen te horen dat de contracten niet kunnen worden opgezegd of er worden veel te hoge bedragen voor ontbinding in rekening gebracht.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Meer informatie via de website: www.trosradar.nl




Pharmachemie