Technische Universiteit Delft

Contaminanten in vis

door M&C

Studium Generale - Onze overheid stimuleert ons om twee keer per week vis te eten en vertelt ons dat vis gezond is. Dat zal zeker ooit zo geweest zijn, maar is dit nog steeds zo?

27 april 2009 | 20:15 uur
plaats: Faculteit TBM zaal A, Jaffalaan 5, Delft

door Ron Hoogenboom

Milieuvervuiling is van alle tijden. Maar sinds de mens grootschalig heeft leren produceren is milieuvervuiling een ware planet killer geworden. Dumpten we in het begin ons afval nog omdat we 'niet beter wisten', tegenwoordig wordt er gedumpt omdat het goedkoper is of omdat enkelen daar extreem veel geld mee kunnen verdienen. We lozen ons afval al 100 jaar en inmiddels is een groot en giftig deel in onze oceanen terecht gekomen. Uiteraard datgene wat we in zee hebben gedumpt, maar ook wat we in rivieren stortten en op het land begroeven, want dat gaat, zij het in een traag tempo, via grondwaterstromen uiteindelijk ook naar onze zeeën toe. Verder kan het niet.
Waar hebben we het over? Zeer slecht afbreekbare plastics, zware metalen, extreme duurzame giffen zoals dioxines en pcb's en brandvertragers. In totaal kent de wetenschap op dit moment rond de 63.000 giffen, die in meerdere of mindere mate slecht zijn voor de mens, laat staan voor al het andere leven op land en in de zee. In die zee leeft vis. Hoe ironisch dus dat, datgene waar we zo graag vanaf wilden, nu via een omweg direct op ons bord is beland!

Ron Hoogenboom is themaleider contaminanten aan het RIKILT-Instituut voor voedselveiligheid.

Voor meer informatie over de onderwerpen uit de serie "Wat is er mis met vis" zie www.mare-nostrum.nl

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl