Protestantse Kerk in Nederland


De theologische C-factor in de Nederlandse kerkgeschiedenis

ma 27 april 2009
De theologische verwerking van de C-factor. Dat biedt de Calvijn-studiedag van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) die op maandag 27 april wordt gehouden in Kampen. Het calvinistisch ongemak is het thema van de studiedag.

Organisator dr. Bert de Leede, hoofd van het seminarium van de PThU: Tijdens de studiedag kunnen mensen het schurende op het spoor komen van de actuele betekenis van Calvijn. Calvijn staat voor eruditie en weerbarstigheid, en juist in zn weerbarstigheid maakt hij vaak zijn punt. Op de studiedag richten we ons op de theologische of kerkelijke actualiteitswaarde van Calvijn. We bespreken hoeveel theologische C-factor onze kerk heeft of moet hebben.

Strijd tegen apartheid
Calvijn inspireerde de strijd tegen de apartheid en was onder andere een inspiratiebron voor de Belijdenis van Belhar uit 1986. Deze belijdenis wees apartheid af als strijdig met het christelijk geloof, als ketterij. Een belangrijke spreker is de Zuid-Afrikaanse hoogleraar dr. Dirkie Smit. Zijn referaat Theocratie en vreemdelingschap gaat over het beroep op Calvijn temidden van oude en nieuwe spanningen in Zuid-Afrika. Professor Dirkie Smit levert ook een bijdrage aan de bundel Het calvinistisch ongemak die op de Calvijn-studiedag wordt gepresenteerd. Daarin verschijnen artikelen van PThU-theologen, wetenschappers van de Theologische Universiteit Kampen (vrijgemaakt) en andere internationale collegas. Coreferent is prof. dr. Gerrit de Kruijf van de PThU-vestiging Leiden.

Programma
Naast lezingen, coreferaten en de boekpresentatie staan er twee werkgroeprondes op het programma van de studiedag. Tijdens de lunch is er een forumdiscussie over de vraag hoeveel theologische C-factor de Protestantse Kerk heeft of zou moeten hebben.

Praktische informatie
De studiedag is bestemd voor theologisch geïnteresseerden, waaronder predikanten en kerkelijk werkers, zowel van de Protestantse Kerk in Nederland als van andere kerken.
De studiedag wordt gehouden op 27 april 2009 van 10.15 tot 17.00 uur in de Bovenkerk te Kampen en het gebouw van de PThU aan de Koornmarkt (op circa 50 meter afstand van de Bovenkerk). Kosten: EUR 27,50 (exclusief de bundel). Aanmelden: www.pthu.nl/calvinistischongemak.nl, vóór 13 april.