Gemeente Putten

Vangactie zwerfkatten Brinkstraat

Het probleem met zwerfkatten in de Brinkstraat is dusdanig groot dat de gemeente, in samenwerking met de Woningstichting Putten, de dierenambulance Nijkerk e.o. en Dierentehuis "Levenslust" een vangactie houdt.
De vangactie wordt gehouden in een aantal tuinen van de Brinkstraat. De actie start op maandag 27 april 2009 (vanaf 08.00 uur) en duurt tot en met woensdag 29 april 2009. De bewoners zijn via een brief op de hoogte gesteld.

De vangkooien worden geplaatst door medewerkers van de dierenambulance; een medewerker van Levenslust legt ter plekke het protocol van de vangkooien uit.
De vangkooien worden in de tuin geplaatst, zodat er toezicht is. In de vangkooi wordt blikvoer gelegd, zodat de zwerfkatten op het eten afkomen. Zit de zwerfkat in de vangkooi, dan gaat de kooi op slot en kan de zwerfkat er niet meer uit. Het toezicht op de vangkooi is belangrijk omdat een deken over de kooi moet worden gedaan, zodat de gevangen zwerfkat rustig gehouden wordt.
Toezicht op de vangkooi is van 08.00 uur tot 15.00 uur. Na die tijd worden de zwerfkatten door de gemeente naar het Dierentehuis "Levenslust" gebracht.

Uw medewerking is gewenst
Om er zeker van te zijn dat uitsluitend zwerfkatten worden gevangen, vragen wij u om uw huiskat te voorzien van een halsbandje. Verdraagt uw huiskat geen halsbandje, dan kunt u uw huiskat binnen houden tijdens de vangactie.
Daarnaast is het belangrijk om kleine kinderen uit de buurt te houden, omdat deze anders de zwerfkatten kunnen afschrikken.

Wat gebeurt er met de gevangen zwerfkatten?

* Plaatsbarre katten worden verzorgd en opgenomen in het asiel totdat er een baasje voor ze is gevonden.

* Gezonde, niet-plaatsbare katten worden gesteriliseerd/gecastreerd en verblijven enkele dagen in het asiel om aan te sterken. Vervolgens worden zij teruggeplaatst.

* Ernstig zieke katten worden in overleg met de dierenarts geëuthanaseerd. Zieke katten (of dragers) zijn een gevaar voor huiskatten en de gezondheid van de omwonenden.
---