Gemeente Sneek


bestemmingsplan stationsgebied

Inzage voorontwerp bestemmingsplan Stationsgebied

Burgemeester en wethouders van Sneek maken bekend dat een voorontwerp van het bestemmingsplan "Stationsgebied e.o." is vervaardigd.

Het voorontwerp-bestemmingsplan "Stationsgebied e.o." heeft betrekking op het plangebied ten westen van de historische stadskern van Sneek en bestaat uit twee delen:

1. het gebied rond Malta begrensd door de Geau en de Zuidwesthoekweg;
2. het gebied rond de Stationsstraat begrensd door de Parkstraat, Dr. Boumaweg, de Kanaalstraat, Van Giffenstraat, Geeuwkade, Westersingel, met uitzondering van de percelen waar het theater gerealiseerd moet worden en met uitzondering van de bebouwing aan het Antoniusplein.

Voor een deel van het plangebied geldt geen bestemmingsplan, maar de leefmilieuverordening Stationsbuurt (verlengd op 22 januari 2008) en voor een deel gelden er bestemmingsplannen die verouderd zijn. Doel van dit bestemmingsplan is om de bestaande situatie, voor zover die afwijkt van de huidige regelingen en voor zover er nog geen bestemmingsplan geldt, een definitieve juridische basis te verschaffen en om ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen te voorkomen.

Het voorontwerp-bestemmingsplan "Stationsgebied e.o." is op een aantal punten flexibeler dan de huidige regelingen. Een aantal zones in het plangebied heeft de bestemming `gemengd' gekregen. Het betreft woningen aan de Kanaalstraat, Prinses Julianapark, Dr. Boumaweg, Lange en Korte Veemarktstraat en de Westersingel. In deze zones zijn op de begane grond bijvoorbeeld ook praktijkruimte en dienstverlening toegestaan.

In het plangebied wordt op enkele plaatsen afgeweken van de bestaande situatie. Dit betreft de locatie `Lampe' op de hoek Julianastraat/Sophiastraat. Voor deze locatie is reeds een bestemmingsplan vastgesteld en onherroepelijk. De daarin voorziene ontwikkeling is één op één overgenomen in dit plan, maar naast de functie `woongebouw' wordt ook een gezondheidscentrum en een bijzondere woonvorm mogelijk gemaakt. De bebouwingsmogelijkheden zijn hetzelfde gebleven.

Voor de voormalige gashouder is een plan ontwikkeld dat voorziet in hergebruik als kantoor met op de begane grond een publieke functie. Om het hergebruik mogelijk te maken wordt voorzien in een beperkte uitbreidingsmogelijkheid.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan "Stationsgebied e.o." bevat een toelichting, voorschriften en een plankaart. Op grond van de gemeentelijke inspraakverordening worden ingezetenen en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen in de gelegenheid gesteld hun mening over het voorontwerp-bestemmingsplan naar voren te brengen. Het voorontwerp bestemmingsplan "Stationsgebied e.o." ligt van vrijdag 24 april tot en met donderdag 4 juni 2009 ter inzage op de afdeling Ontwikkeling, Kruizebroederstraat 26 te Sneek.

Reacties op het bestemmingsplan kunnen binnen de termijn van de ter inzage legging schriftelijk of mondeling worden gegeven. Voor het geven van een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met mevrouw E. Groenhof van de afdeling Ontwikkeling, telefoonnummer (0515)485507. Om praktische redenen verzoeken wij u om uiterlijk twee weken voor afloop van de terinzagetermijn een afspraak te maken.