Sociaal-Economische Raad

27 april 2009
Het ministerie van VROM heeft de aanbevelingen uit het SER-advies `Lissabon in de wijk' grotendeels overgenomen. De aanbevelingen hebben in belangrijke mate een plaats gekregen in het nieuwe grotestedenbeleid, zo schrijft het ministerie in een reactie op het SER-advies.

De SER pleit in het advies (2007/4) voor een aantal veranderingen in het grotestedenbeleid na afloop van de convenantperiode in 2009. Het grotestedenbeleid moet zich meer concentreren op het aanpakken van hardnekkige en complexe knelpunten en de financiële middelen moeten worden gedecentraliseerd. Partnerschap moet kenmerkend worden voor de verhouding tussen rijk en steden. Het initiatief hoort nadrukkelijk bij de afzonderlijke steden: daar worden de prioriteiten gesteld; daar komen de verschillende partnerschappen bij elkaar.

VROM laat in de kabinetsreactie weten dat het nieuwe stedenbeleid zich laat typeren door de begrippen selectief, preventief, actief en decentraal. Het beleid richt zich expliciet op gebieden waar dit echt nodig is en waar preventief wordt ingegrepen. Doordat het beleid inzet op decentralisatie is het mogelijk dat de steden eigen prioriteiten stellen en maatwerk in de aanpak aanbrengen. Het Rijk en de steden komen daarmee in een gelijkwaardige verhouding waarbij onderling vertrouwen het uitgangspunt is. Het Rijk blijft wel een medeverantwoordelijkheid voelen voor de grootstedelijke problematiek.