VU medisch centrum

Voorlichtingsavond schept helderheid over HPV-vaccinatie

23 april 2009

HPV-vaccinatie: nut of noodzaak? Zo luidde de aankondiging van een voorlichtingsavond die VUmc op 16 april organiseerde. Doel was zowel ouders en dochters, als verwijzers te informeren over inenting tegen baarmoederhalskanker. Zo'n honderd mensen kwamen op de uitnodiging af. Initiatiefnemer arts-onderzoeker Jacqueline Louwers hield een helder betoog dat eigenlijk maar één conclusie toeliet: HPV-vaccinatie is nuttig én noodzakelijk. Het bleef dan ook even stil, toen het publiek de kans kreeg vragen aan een forum van deskundigen voor te leggen. Maar na een klein zetje kwam de zaal los.

Vooral moeders en dochters wilden meer weten. Moet je na tien jaar weer worden ingeënt? (Dat weten we nog niet). Hoe schadelijk is dat aluminium in het vaccin? (Niet, dat zit in alle vaccins). Waarom worden jongens niet gevaccineerd? (Dat is minder effectief). Is het niet beter om op jonge leeftijd met uitstrijkjes te beginnen? (Uitstrijkjes werken niet preventief, vaccinatie wel). De forumleden onderbouwden hun antwoorden met uitvoerige toelichting en onderzoeksgegevens.
De HPV-vaccinatie (de letters staan voor Humaan Papillomavirus, waarvan enkele varianten baarmoederhalskanker veroorzaken), is met ingang van dit jaar opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Een groot deel van de meisjes tussen 13 en 16 jaar is inmiddels opgeroepen, maar de opkomst is tot nu toe laag. In Amsterdam zelfs heel laag. Op de dag van de voorlichtingsavond, de tweede prikdag voor meisjes uit Amsterdam en omgeving, meldde zich slechts 35% van de gegadigden.

"We wilden nog eens duidelijk uitleggen waarom de overheid die vaccinatie aanbeveelt en wat er bekend is over voor- en nadelen", vertelt Jacqueline Louwers. "Niet om mensen over te halen, maar ze te helpen om een beslissing te nemen op basis van feiten en niet op basis van geruchten."Over het HPV-vaccin circuleren de wildste verhalen. Het zou onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken en in het buitenland zouden zelfs sterfgevallen bekend zijn.
Weet je nu wat je moet doen?, vraag ik een meisje na afloop? "Tsja", zegt ze peinzend, "ik heb wel veel gehoord, maar ik vind het nog steeds moeilijk." "Is het niet raar", zegt haar moeder, dat de overheid zich in de voorlichting zo tot de meisjes heeft gericht? Die hebben nu het gevoel dat zij moeten beslissen. Tien jaar geleden moest ieder kind opeens een prik tegen hersenvliesontsteking. Je kreeg dat als ouders te horen en dan ging je gewoon. Waarom is dat nu niet zo?" Haar man weet het wel: "Toen was er nog geen internet." Jacqueline Louwers hoopt dat de avond wat van de onzekerheid heeft kunnen wegnemen. "Wij zien teveel jonge vrouwen aan baarmoederhalskanker overlijden. Het is een verschrikkelijke ziekte." In juni en september zijn er opnieuw prikdagen voor de regio Amsterdam. Zie voor data: www.gezond.amsterdam.nl .

Marianne Meijerink
bron: Tracer