Alzheimer Nederland



- PERSBERICHT -

Beginnende dementie niet meer gelijk aan rijontzegging
-Nieuwe regeling houdt rekening met verbeterde diagnostiek dementie-

Bunnik, 27 april 2009. Mensen in het beginstadium van dementie mogen in bepaalde gevallen hun rijbewijs behouden. Alzheimer Nederland is blij met deze verandering van de regelgeving die vandaag bekend werd gemaakt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "De aanpassing houdt rekening met het feit dat dementie tegenwoordig in een vroeg stadium kan worden vastgesteld." aldus Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland. "In het beginstadium van dementie is iemand nog goed in staat om auto te rijden."

De toezegging van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd gemaakt door de directeur-generaal Mobiliteit, de heer drs. Siebe Riedstra op het congres 'Safe Mobility for Young and Old' in Den Haag. Riedstra gaf aan dat de 'Regeling eisen geschiktheid 2000' zal worden aangepast en binnenkort zal worden gepubliceerd in de Staatscourant. Na publicatie geldt de volgende regeling voor mensen met de diagnose dementie:


· Diagnose: zeer lichte dementie
Na de diagnose zeer lichte dementie blijft het rijbewijs geldig. Op basis van aanvullend neuropsychologisch onderzoek wordt iemand maximaal drie jaar rijgeschikt verklaard. Hierna moet de rijgeschiktheid opnieuw worden bepaald.
· Diagnose: lichte dementie
Na de diagnose lichte dementie is het verboden auto te rijden tenzij rijgeschiktheid uit een rijtest van het CBR is gebleken. Na de rijtest is iemand maximaal 1 jaar rijgeschikt. Hierna moet de rijgeschiktheid opnieuw worden bepaald.

· Diagnose: matige en ernstige dementie Bij ernstige en matige dementie is men altijd ongeschikt voor alle rijbewijzen.

In de nieuwe regeling is ook bepaald dat iemand met dementie alleen rijbewijzen van groep 1 (motor, personenauto, personenauto met aanhanger) kan behouden. Daarbij mag men ook niet beroepsmatig gebruik maken van het rijbewijs.

VERBETERING VAN DE DIAGNOSTIEK
Tegenwoordig kan dementie in een veel eerder stadium worden vastgesteld dan enkele




jaren geleden. Hierdoor krijgen mensen waarbij vroeger alleen een vermoeden van

dementie kon worden vastgesteld, nu wel een diagnose. De huidige regelgeving schrijft bij de diagnose dementie een onmiddellijke rijontzegging voor en bij een 'vermoeden van dementie' moet de rijvaardigheid worden getest met een rijtest. Broekema: "Mensen krijgen nu in een veel eerder stadium een diagnose en daardoor vaak onterecht een rijontzegging. Dit verschil tussen de geest en de letter van de wet wordt met deze aanpassing rechtgezet."

DEMENTIE EN AUTORIJDEN
De beslissing om autorijden toe te staan met de diagnose dementie, is gemaakt op basis van een advies dat is uitgebracht door de commissie 'Rijgeschiktheid van personen met dementie'. De commissie stond onder leiding van prof. dr. W.H. Brouwer, bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en ­neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. De commissie is ingesteld door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, naar aanleiding van een verzoek van Alzheimer Nederland om aanpassing van de huidige regeling.

OVER ALZHEIMER NEDERLAND
In 2009 bestaat Alzheimer Nederland 25 jaar. Alzheimer Nederland is de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Wij doen dit door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en meer dan 160 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is voor haar werk afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.


Noot voor de redactie,

Alzheimer Nederland