Bestuurders missen balans tussen regulering en ondernemersvrijheid

27/04/2009 10:18

Nintes

Bilthoven, 27 april 2009 - Een ruime meerderheid (84%) van de bestuurders stelt dat de invloed van regelgeving op hun bedrijfsactiviteiten groot is. Overregulering zorgt voor verminderde ondernemingszin (40%) en toenemende juridisering (58%). De extra administratieve lastendruk levert meer kosten en onnodig tijdverlies op. Dit blijkt uit onderzoek naar de invloed van regelgeving en risicobeheersing onder 80 bestuurders, uitgevoerd door MarketResponse in opdracht van Nintes.

Van de bestuurders vindt driekwart dat er geen goede balans bestaat tussen regulering en vrijheid. Van de bestuurders merkt 79% weinig van de ambitie van de overheid om de regeldruk te verminderen. Positief vinden de bestuurders dat de regelgeving zorgt voor structuur en ordening en dat regels behulpzaam zijn bij het stimuleren van de koopkracht.

Volgens Paul Nouwen, voorzitter van Nintes, is de overdaad aan aandacht voor regelgeving niet altijd gebaseerd op feiten, maar vooral ingegeven door populisme. Regelgeving wordt vaak te makkelijk als oorzaak aangewezen. 'We staan op een kruispunt naar meer regels of naar meer vrijheid. Hoe meer regels hoe meer men de ruimte tussen de regels gaat opzoeken voor creativiteit en innovatie', aldus Nouwen. Dit betekent echter niet dat bestuurders overregulering mogen gebruiken als excuus om geen leiderschap te tonen. Zij moeten vertrouwen terugwinnen door in te zetten op hun morele propositie. 'Met de komst van nieuwe media is alles transparant. Hier moeten bestuurders zich bewust van worden en mee om leren gaan. Regels ontslaan ons niet van de verplichting om integer te handelen en leiderschap te ontwikkelen', aldus Nouwen.

Nintes

Nintes wil leiderschap in het bedrijfsleven en bij de overheid vernieuwen, vanuit toekomstige uitdagingen binnen diezelfde organisaties als gevolg van de wijzigende economische en maatschappelijke verhoudingen. Vanuit het idee dat onze maatschappij sterk verandert, stelt Nintes zich tot doel om jonge talentvolle toekomstige bestuurders in het bedrijfsleven, bij de overheid en bij maatschappelijke organisaties in een vroegtijdig stadium uit te dagen om hun gedachten te vormen over toekomstige ontwikkelingen die grote invloed hebben op het speelveld waarin zij (in de toekomst) acteren. Nintes laat jonge, talentvolle bestuurders zelf binnen dit netwerk een nieuwe vorm van leiderschap ontwikkelen. Nintes beoogt de discussie binnen het netwerk een concreet gevolg te geven bij deelnemende organisaties.





http://www.nintes.nl

www.nintes.nl