FNV-tip voor lokale politiek: richt je op onderwijs

27/04/2009 10:30

FNV Vakcentrale

Onderwijs, betaalbare zorg en werk. Dat zijn de onderwerpen waar de lokale politieke partijen zich op moeten richten bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit de bliksemenqu(ee)te van FNV Lokaal onder ruim drieduizend burgers in meer dan 30 steden van Nederland.

Onderwijs wordt door 44 procent van de ondervraagden op nummer 1 gezet. Het voorkomen van schooluitval wordt daarbij vaak genoemd. Maar ook betaalbare zorg (40%) zoals thuiszorg, en investeren in lokale werkgelegenheid (37%) zijn van groot belang. Ruim een kwart van de ondervraagden geeft ook scholing voor mensen die door de crisis hun baan kwijtraken, discriminatie en betaalbare kinderopvang een hoge prioriteit.

Op 3 maart 2010 kiest Nederland tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn nieuwe vertegenwoordigers. De verkiezingsprogramma's worden al samengesteld. FNV Lokaal wil weten welke onderwerpen volgens de mensen zelf aangepakt moeten worden door de gemeente. Dus gingen tientallen vrijwilligers eind maart de straat op om ruim 3000 mensen te interviewen.

Opvallend is dat jongeren de aanpak van discriminatie erg belangrijk vinden. Bijna 43 procent van de jongeren tot 20 jaar zet dit in hun top 3 van prioriteiten. Voor ouderen is betaalbare zorg extra belangrijk. En lager opgeleiden vinden het belangrijk dat bedrijven die voor de gemeente werken fatsoenlijke werkgevers zijn.

FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Dat we met deze enqu(ee)te zinvol bezig zijn, werd nog tijdens de enqu(ee)te duidelijk. Ikzelf, maar ook mijn collega's hebben heel veel opmerkingen gekregen van mensen die zeiden: 'Blij dat eindelijk eens de mening van de burger wordt gevraagd.' en 'Hoop dat de gemeentepolitiek luistert naar de wensen van de mensen.' We vertrouwen erop dat de lokale politici onze tips ter harte nemen."





http://www.fnv.nl