Politie Rotterdam Rijnmond

Zondag 26 april 2009

* GROTE BRAND
VLAARDINGEN - De brandweer heeft zaterdagmiddag een grote brand bestreden bij een bedrijf in automaterialen aan de Van Beethovensingel.
Het vuur is rond vijf uur door nog onbekende oorzaak ontstaan. Omwonenden hoorden knallen die werden veroorzaakt door gesprongen gasflessen en verfblikken.
Een aantal mensen uit de omliggende woningen moesten tijdelijk hun huizen verlaten. Niemand raakte gewond, het gehele pand van het automaterialen bedrijf is uitgebrand. De recherche van het district Waterweg Noord stelt een onderzoek in naar de oorzaak.


* ROTTERDAMSE VERMISSING IN OPSPORING VERZOCHT

In de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdagavond 28 april a.s. wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vermissing van Remco Karel van der Torre. De politie is opzoek naar getuigen. Sinds woensdagmiddag 10 september wordt de 30-jarige Van der Torre uit Rotterdam vermist. Hij is die woensdagmiddag voor het laatst gezien in de wijk Zevenkamp in Rotterdam. Sinds die woensdag is niets meer van hem vernomen, wat zeer ongebruikelijk is. De politie vraagt in de uitzending van dinsdagavond getuigen of mensen die anderszins over informatie beschikken, om contact met de politie op te nemen. Dit kan ook anoniem. Woensdagmorgen om vijf over tien is op Nederland 2 de herhaling te zien. Ook op internet zijn op de site van Opsporing Verzocht de beelden te zien.


* POLITIE DOET GETUIGENOPROEP NAAR AANLEIDING VAN EXLPLOSIE IN

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL
In de vroege ochtend van zaterdag 25 april is in de Jan Steenstraat in Krimpen a/d IJssel een ontploffing geweest waarbij enkele geparkeerd staande voertuigen en een woning beschadigd raakten.
De technische recherche van de politie Rotterdam Rijnmond heeft technisch onderzoek gedaan en sporen veilig gesteld. Naar aanleiding van getuigenverklaringen is later die dag een 20-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit feit.

De politie is op zoek naar getuigen van de ontploffing, die volgens enkelen rond vier uur die nacht moet hebben plaats gevonden of naar mensen die in die vroege morgen andere zaken zijn opgevallen die hen verdacht voorkwamen. Eventuele getuigen worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van het district Oost van de politie Rotterdam-Rijnmond onder het telefoonnummer 0900-8844 of via `M' Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 7000.

Zaterdag 25 april 2009


* ONDERZOEK NA OVERVAL
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie onderzoekt een overval op een juwelier aan de Kruiskade. Vrijdagmiddag rond half twaalf kwamen drie mannen de juwelier binnen en dreigde met een vuurwapen. Ze sloegen enkele vitrines kapot en zijn met een onbekende buit verdwenen. De vluchtauto is door de politie op het Kruisplein/Weena op een braakliggend stuk zandgrond aangetroffen. Rechercheurs willen graag weten of mensen gezien hebben welke richting de daders op zijn gelopen, nadat ze uit de auto stapten op het Kruisplein. Het ging om een zilvergrijze stationauto. De politie onderzoekt de toedracht en vraagt getuigen, of mensen die anderszins informatie hebben over dit misdrijf, te bellen met de recherche van Rotterdam-Centrum via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.


* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM-CENTRUM - De politie heeft een alcoholcontrole uitgevoerd op het Eudokiaplein van vrijdagavond acht uur tot half tien. Daarbij bliezen 114 bestuurders, waarna bleek dat 1 bestuurder teveel had gedronken met 315 UGL. Ook is er nog een bestuurder bekeurd, omdat hij geen gordel aanhad.


* POLITIECONTROLE IN TARWEWIJK
ROTTERDAM-ZUID - De politie heeft vrijdagmiddag en vrijdagavond een controle uitgevoerd in de Tarwewijk. Dit mede naar aanleiding van enkele klachten van bewoners over overlast. Bij deze actie werkte het politiewijkteam Tarwewijk samen met de bereden politie, de Regionale Ondersteuningsgroep (ROG), Cameratoezicht en Stadstoezicht.
In de middag werd een verkeerscontrole gehouden op de Dordtselaan. Hierbij werden verschillende personen bekeurd: 4 x geen gordel, 1 x niet hands free bellen en 1 x niet stoppen voor voetgangersoversteekplaats.
Aan het begin van de avond werden in de wijk openstaande boetes (PAPOS) geïnd voor een bedrag van 1460 euro. In de loop van de avond werd in de wijk gesurveilleerd. Door Cameratoezicht werden verschillende misstanden waargenomen waarop vervolgens door het wijkteam inzet kon worden gepleegd. 1 x natuurlijke behoefte doen,
1 x geluidshinder, 8 x alcohol drinken/geopend bij zich hebben, 1 x hinder door blowen, 1 x parkeren, 1 x rijden op trottoir met fiets en 1 x overtreding visserijwet.
Tevens werden door leden van het wijkteam drugsgerelateerde activiteiten waargenomen. Als gevolg hiervan werd een persoon aangehouden wegens bezit van vijf zakjes cocaïne. Ook werd hierbij een vreemdeling staande gehouden die illegaal in Nederland verbleef.


* ONDERZOEK NA SCHIETINCIDENT
FEIJENOORD / BEVERWAARD - De politie onderzoekt de toedracht van een schietincident.
Vrijdagochtend rond half drie kwam een 28-jarige Rotterdammer met zijn auto aanrijden in de Herinckhavestraat. Nadat hij was uitgestapt, zag hij twee mannen op hem aflopen. Hierop is de Rotterdammer weer in zijn auto gaan zitten. Toen de mannen een vuurwapen pakte, is de Rotterdammer snel achteruit gereden met zijn auto. Tijdens het wegrijden is er meerdere malen richting de auto geschoten. De daders zijn verdwenen. Niemand raakte gewond. De politie onderzoekt de toedracht en vraagt getuigen, dan wel mensen die anderszins informatie hebben, om te bellen met de recherche van district Feijenoord-Ridderster of anoniem via 0800-7000.


* POLITIE ONDERZOEKT AANRIJDING
ROTTERDAM-ZUID / MAASVLAKTE - De politie onderzoekt de toedracht van een aanrijding waarbij een auto op de vangrail terecht kwam. Vrijdagochtend rond negen uur reed een auto vanaf de Droespolderweg op de provinciale weg N15 richting Europoort. Aan het einde van de bocht naar de N15 toe, keerde de bestuurder en maakte zo een draai de N15 op in tegengestelde richting naar Rotterdam. Vanuit de richting van Rotterdam kwam een 41-jarige man uit Gorinchem. De gekeerde bestuurder, een 32-jarige Rotterdammer, reed frontaal tegen de man aan met zijn auto. De bestuurder uit Gorinchem werd hierdoor gelanceerd en kwam op de vangrail terecht. Hij is met behulp van omstanders uit het voertuig gehaald en overgebracht naar het EMC. Het kentekenbewijs van de gekeerde Rotterdammer is voor onderzoek in beslag genomen door agenten. De politie onderzoekt de toedracht.


* POLITIE VOERT CONTROLE UIT
ROTTERDAM-OOST - De politie (wijkpolitie en spoorwegpolitie) heeft vrijdagavond in en in de omgeving van metrostation Pr. Alexander diverse controles uitgevoerd. Daarbij waren ook agenten in burgerkleding betrokken. Het doel van de actie het verder bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid in en bij het openbaar vervoer. Ook controleurs van Stadstoezicht leverden een bijdrage. In totaal heeft de politie drie verdachten aangehouden,
2 voor het bij zich hebben van een mes en bedreiging en 1 voor vernieling. Ook werden er nog bekeuringen uitgeschreven voor: alcohol nuttigen (4), door rood licht gaan (2), geen helm dragen op een bromfiets (3), geen bromfietscertificaat (1) en het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie.
Daarnaast werd er gecontroleerd op het bij zich hebben van een geldig plaatsbewijs. 17 reizigers zijn bekeurd voor het zwart rijden.


* POLITIE HOUDT FIETSENDIEF AAN NADAT HIJ VASTZAT MET VETER

ROTTERDAM-WEST - De politie heeft op de Hooidrift een man aangehouden die verdacht wordt van fietsendiefstal. Vrijdagmiddag rond kwart voor vier zagen agenten dat een fietser vastzat met zijn veter in de trapper. De politiemensen wilden naast hulp verlenen, ook zijn fiets controleren. Deze bleek te zijn gestolen. Ook had de man nog een openstaande gevangenisstraf van 15 dagen. De 39-jarige Rotterdammer is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau waar hij is ingesloten voor nader onderzoek. De oorspronkelijk eigenaar van de huurfiets, de rijwielhandel bij C.S., is op de hoogte gebracht.


* GROTE CONTROLE IN VLAARDINGEN / SCHIEDAM / MAASSLUIS

WATERWEG-NOORD - De politie heeft een diverse grote controles uitgevoerd. Van vrijdagmiddag rond één uur tot zaterdagochtend half zes heeft de politie diverse grote controles uitgevoerd. Daarbij is ondermeer gecontroleerd op de aanpak van scooteroverlast, overlast in het openbaar vervoer en in het verkeer. Ook zijn er alcoholcontroles uitgevoerd. Tussen 13.00 uur en 23.00 uur vonden er een ANPR-controle, ASO-controle en een RET-controle plaats. Tevens stond er een controle gepland op de weekmarkt Schiedam en de koopavond Vlaardingen. Tussen 19.30 uur en 05.30 uur vonden er acties plaats in de horecagebieden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis en stond er een grote alcoholactie gepland op de Vlaardingerdijk. De resultaten waren als volgt: 1 x niet dragen autogordel, 1 x niet de juiste plaats op de weg, 7 x niet dragen van een helm, 3 x niet volgen verplichte rijrichting, 5 x fout parkeren, 2 x snelheid, 4 x boetes betaald nav ANPR-actie -> E 942,50, 6 x overschrijding max constructiesnelheid, 13 x boetes tz overtreding met bromfiets,
1 x betaling gesignaleerde van E 180,-, 1 x verwijzing naar HALT,
2 x rijden op fietspad, 5 x niet voeren verlichting, 8 x drinken van alcohol (APV), 2 x drugsgebruik (APV), 3 x rijden op trottoir (bromfiets), 1 x rijden op het trottoir (fiets), 4 x rijden zonder rijbewijs, 2 x milieuovertreding, 1 x invordering rijbewijs, 1 x gladde band, 1 x geen aanwezige remmen, 12 x overschrijding maximale constructiesnelheid, 2 x mobiel bellen, 12 x overtreding APV Vlaardingen (waarvan 4 Halt verwijzingen), 12 x mini's tz wildplassen, 2 x aanhouding terzake belediging, 1 x aanhouding terzake opiumwet, 1 x aantreffen gestolen voertuig, 17 x aanhouding voor rijden onder invloed, (waaronder 2 invorderingen en 1 met belediging). In totaal is er door de belastingdienst tijdens de ANPR-actie in totaal E 4.400,- en in de avond E 1089,- geïnd. In totaal zijn er tijdens de ANPR-actie 3360 auto's gescand. In totaal bleken
er 36 daarvan 'verborgen zaken' open te hebben staan. Tijdens de controle in het openbaar vervoer zijn er diverse verbalen geschreven terzake het niet bij zich hebben van een geldig vervoersbewijs. Er zijn in Schiedam-centrum 9 horecagelegenheden gecontroleerd op de naleving van de Drank en Horecawetgeving. Deze waren allen tijdens de controle in orde.


* POLITIE NEEMT GROTE HOEVEELHEID VERDOVENDE MIDDELEN IN BESLAG

ROTTERDAM-ZUID / ZUIDWIJK - De politie heeft vrijdagmiddag een woning gecontroleerd aan de Katendrechtse Lagedijk. Dit na binnengekomen informatie. Het vermoeden was dat in betreffend pand een hennepkwekerij aanwezig was, ook in dit pand is reeds eerder een hennepkwekerij ontmanteld. Na het binnentreden van de woning vonden agenten een grote hoeveelheid verdovende middelen. Op diverse locaties is aangetroffen: 23 kg zuivere heroïne; 70 kilo versneden heroïne; 6 ons cocaïne, enkele plakken hasj en een pers. De politie onderzoekt de toedracht en wie er verantwoordelijk is voor de verdovende middelen.


* VERDACHTE AANGEHOUDEN NA INBRAAK
SPIJKENISSE / DE EILANDEN - De politie heeft een man aangehouden die verdacht op een bedrijfsterrein liep en vernielingen pleegde. Vrijdagavond rond kwart voor negen zien surveillerende politiemensen een man op een bedrijfsterrein aan de Ritte met een ijzeren pijp op een rolluik van een bouwkeet slaan. Bij het zien van de politie is de man ervandoor gegaan. Na een achtervolging te voet, houden agenten de man aan. De 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is overgebracht naar een politiebureau waar hij is ingesloten voor nader onderzoek.


* GROTE CONTROLE IN HET OPENBAAR VERVOER
ROTTERDAM-ZUID - De politie heeft vrijdagmiddag en vrijdagavond in samenwerking met diverse organisaties een openbaar vervoerscontrole uitgevoerd op en in de omgeving van het metrostation Zuidplein. De ondersteuning kwam van diverse ketenpartners waaronder medewerkers van Arriva, RET-COV/CBA, Stadstoezicht, Trigion Beveiligingsdienst,
Vreemdelingenpolitie en het Zuidpleinteam. Door de RET-medewerkers werden er in totaal 147 processen verbaal opgemaakt terzake diverse feiten w.o. het zwart rijden en 3 x aanhoudingen. Er werden in totaal 22 personen naar een RET-actiebus gebracht i.v.m identiteitscontrole. Door Stadstoezicht (STZ) werden er in totaal 87 processen verbaal opgemaakt terzake diverse overtredingen; fietsen op het trottoir, wildplassen, hinderlijk ophouden op de openbare weg, WID, Opgeven van valse naam, parkeerovertredingen, negeren gesloten verklaring, rijden op busbaan, geen voorrang verlenen aan voetgangers op voetgangersoversteekplaats, en overige 15 x APV overtredingen. Door de politie/Zuidpleinteam werden er in totaal 17 processen verbaal opgemaakt voor diverse Verkeersovertredingen; (fietsen op het trottoir, negeren rode verkeerslichten, onnodig claxonneren, rijbewijs voldoet niet aan de eisen) en diverse APV overtredingen waaronder hinderlijk ophouden op de openbare weg en roken op het Metroplein. Op divers locaties werden diverse personen door het Zuidpleinteam na reprimande weggestuurd. De vreemdelingendienst van de politie hield kort achter elkaar twee vrouwen aan in verband met de verblijfstatus en voor mishandeling. De Regionale Ondersteuningsgroep (ROG) verleende ook assistentie aan deze actie. Acht politiemedewerkers pendelden tussen het metrostation Slinge tot aan metrostation Maashaven. Tevens werden de straten in de Tarwewijk meegenomen in de surveillance. Door de ROG medewerkers werden er in totaal 13 x processen verbaal opgemaakt voor uiteenlopende feiten. Door Arriva werden 4 x processen verbaal opgemaakt.


* UITNODIGING VOOR UITREIKING EERSTE CERTIFICAAT / POLITIE BIEDT

JONGEREN KANSEN
ROTTERDAM-RIJNMOND - De politie gaat het eerste certificaat uitreiken voor 'Your blue challenge'. Op dinsdag 28 april krijgen de eerste 15 jongeren die deelnamen aan het project Your Blue Challenge van Politie Rotterdam-Rijnmond een certificaat uitgereikt. De deelnemers volgden 12 weken lang een persoonlijkheids- en survivaltraining, waarmee zij werkten aan hun sociale vaardigheden, conditie, teambuilding en Nederlandse taal. Deze training vergroot hun kans op een goede toekomst. Toekomst
Door deze training, die iedere dinsdagavond en zaterdagochtend werd gevolgd, werden de jongeren weerbaarder en zetten zij zichzelf op de springplank naar een goede toekomst. Dit kan een toekomst zijn bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond of misschien wel bij één van de samenwerkingspartners, zoals Stadstoezicht of de RET.
Training
Iedere dinsdagavond werden de jongeren tijdens de persoonlijkheidstraining geprikkeld om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven. Hierbij werd gewerkt aan hun zelfvertrouwen en werden zij gestimuleerd om het maximale uit zichzelf te halen. De kwaliteiten die ze bezitten, werden zichtbaar voor zichzelf en voor anderen. Verder kregen zij competentietraining die hen een basis geeft voor een baan bij de politie, maar ook bij talloze andere bedrijven en instellingen.
De trainingsdag op zaterdag stond in het teken van actie. Wat op dinsdag was geleerd, kwam die dag tijdens de survivaltrainingen terug in de praktijk. Grenzen verleggen, ervoor zorgen dat de groep op jou kan bouwen en dat je in groepsverband kunt werken stond daarbij centraal.
Resultaat
Wat de deelnemers hieraan hebben? Zoals één van de deelnemers die de uitdaging aanging zei: 'Als ik dit alleen had moeten doen dan was ik na 5 minuten al gestopt en naar huis gegaan. Ik heb hier dingen gedaan die ik niet voor mogelijk hield. Vroeger werd ik snel boos als ik met andere mensen moest samenwerken. Nu kan ik me veel beter beheersen en kan ik goed in een groep werken. Het zijn allemaal vrienden van mij geworden. Ik weet nu ook zeker dat ik mijn MBO ga afmaken en dat ik later een goede baan krijg. Misschien zelfs bij de politie.'
Jongeren die deze uitdaging in de toekomst ook willen aangaan, kunnen mailen met yourbluechallenge@rijnmond.politie.nl