Bloedafname Maasstad Ziekenhuis valt in de prijzen

27/04/2009 10:52

Maasstad Ziekenhuis

Medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben de publieksprijs van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) in de wacht gesleept. Zij wonnen de prijs 'zonder mitsen en maren' voor hun project 'Bloedafname aan huis voor oncologische patiënten'.

Dat project houdt in dat medewerkers van de afdeling Bloedafname de dag voordat een oncologiepatiënt een chemokuur moet ondergaan, thuis op bezoek komen om bloed af te nemen. Deze buisjes bloed worden vervolgens in het laboratorium van het ziekenhuis nagekeken op verschillende bloedwaarden. Aan de hand daarvan bepaalt de arts of de patiënt sterk genoeg is om de volgende dag zijn chemokuur te ondergaan.

Volgens de jury van de NVKC, met daarin onder anderen het CDA Tweede Kamerlid Janneke Schermers, is het initiatief van het Maasstad Ziekenhuis een 'mooi en goed project'.

,,Het gaat hier om minder wachten en zorgen voor kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan, minder stress voor het laboratorium om tijdig de juiste uitslagen te rapporteren en minder stress voor de ziekenhuisapotheek bij het bereiden van de juiste dosis.'' Het project van het Maasstad Ziekenhuis is bovendien zeer eenvoudig over te nemen door andere ziekenhuizen in Nederland.

Miriam de Jong, teamleider van het KCL, zet het voordeel voor de patiënten uiteen: ,,Voordat wij in 2008 met dit project startten, moesten patiënten een uur eerder naar het ziekenhuis komen om hun bloed na te laten kijken. Ze moesten dan drie kwartier wachten voordat de uitslagen bekend waren. Het kwam vervolgens geregeld voor dat de bloedwaarden te laag waren, waardoor ze die dag nog geen chemokuur mochten krijgen. Dan moesten ze een paar dagen later terugkomen. Dat is ontzettend belastend voor mensen die zo ziek zijn.''

De bloedwaarden moeten worden gemeten omdat chemokuur in wezen een gif is dat naast de kankercellen ook gezonde, vitale delen van het lichaam aantast, vertelt klinisch chemicus Kim de Bruyn, die het project samen met Miriam op verzoek van de afdeling Oncologie gestalte gaf. ,,De chemokuur kan een toxische werking hebben op organen zoals bijvoorbeeld de nieren, de lever en het afweersysteem. Als de bloedwaarden niet goed zijn, dan moet je de geplande cytostaticabehandeling uitstellen.''

De patiënten reageren volgens Miriam ,,ongelooflijk positief''. ,,Mensen vinden het prettig dat er iemand van ons bij ze over de vloer komt, ze kunnen dan ook even hun verhaal kwijt.''

Twee medewerkers van Bloedafname reizen elke ochtend in speciale auto's met het logo van het ziekenhuis naar kankerpatiënten in de hele regio. Ze bezoeken tussen de zestig en honderd mensen per week. Met de buisjes bloed gaan ze terug naar het laboratorium waar het bloed wordt onderzocht. De patiënt krijgt telefonisch te horen of hij of zij de volgende dag wordt verwacht voor de chemo.

Bijkomend voordeel is dat de ziekenhuisapotheker vrijwel nooit meer voor niets een chemokuur aanmaakt. In het verleden kwam het wel eens voor dat een chemo op het laatste moment werd afgeblazen waarna de cytostatica moesten worden vernietigd.

In de nabije toekomst zal de thuisprikservice worden uitgebreid voor patiënten met reuma en diabetes.

Einde bericht