Woonbond


27-04-2009

Wormer huurders willen niet verhuizen

De gemeente Wormer wil graag wat meer jongeren binnen haar gemeentegrenzen. Er ligt een woonvisie, waarin gepleit wordt voor meer diversiteit in de bevolkingssamenstelling. Er is vooral ook behoefte aan wat meer jongeren. Die moeten dan wel een woning kunnen vinden. En de huurders in Wormer zijn niet erg bereid om te verhuizen. Volgens wethouder Henk Stuurman is de verhuisbereidheid echter groot genoeg.

De wethouder baseert zich op de uitkomsten van een door de huurdersvereniging Huurders voor Huurders (HvH) gehouden enquête. Daaruit blijkt dat 8 procent van de huurders bereid is te verhuizen naar een grotere en dus duurdere woningen. Daarnaast is er een groep van 30 procent (vooral ouderen) die aangeeft wel te willen doorstromen naar een goedkopere kleinere woning. met meer voorzieningen. Met een doorstroming van 8 procent is het volgens Stuurman mogelijk voor de groep oud-Wormerlanders die tien jaar terug vertrok om te studeren, veelal dertigers nu, om zich weer in de in de gemeente van hun ouders te settelen. (Dagblad Zaanstreek, 11 april).

Stuurman mag dan vinden dat de verhuisbereidheid groot genoeg is om de woonvisie te kunnen realiseren, echt groot is ze niet. 88 Procent van de huurders geeft namelijk expliciet aan niet te willen verhuizen naar een grotere duurdere huurwoning. De huurdersvereniging concludeert dan de Wormer huurders klaarblijkelijk tevreden wonen. Wel stelt Dick Wijnands, voorzitter van de HvH, dat de huurders graag wat meer kwaliteit zouden willen. Hij wijst erop dat Wormer een groot aantal flatgebouwen heeft van drie of vier lagen, die tientallen jaren geleden gebouwd zijn en waar het nodige aan te verbeteren valt. Wat met name opviel tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering was dat men graag een lift had gezien bij flatgebouw waarin men woont. Mensen willen graag langer in hun woning blijven wonen maar worden door de omstandigheden, bijvoorbeeld het ontbreken van een lift, gedwongen toch te verhuizen, soms zelfs naar een koopwoning.