Gemeente Bussum

Duurzaam Bussum

Hoe houden we Bussum aantrekkelijk voor toekomstige generaties? Dit was op donderdag 2 april de uitkomst van de bijeenkomst in atelier Vernissage bij fort Werk IV. Wethouder Boekhoff nodigde een aantal ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties en enkele medewerkers van de gemeente uit om over een duurzaam Bussum te praten. Dit resulteerde in een inspirerende avond met veel concrete ideeën en afspraken.

Duurzame ontwikkeling

De discussie over duurzame ontwikkeling is heel actueel. Het gaat ons allemaal aan: welke maatregelen zijn goed voor mensen, natuurlijke omgeving én economie? Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Daarbij ook nog rekening houdend met effecten elders op de wereld. Dat lijkt een hele opgave maar er zijn al veel praktische ideeën waar we in Bussum mee aan de slag kunnen, zo was de algemene conclusie.

De toekomst van Bussum

Bussum heeft het best goed voor elkaar maar hoe houden we dit zo? Bob Custers, architect van de duurzame Watertoren, vindt dat Bussum moet nadenken hoe ze jongeren kan vasthouden. Het woningaanbod is daarbij echt een vraagstuk. Er zijn te weinig betaalbare woningen voor starters. Daarnaast biedt communicatie over duurzaamheid veel kansen, volgens Custers. Communiceer veel meer over succesvolle bestaande initiatieven en laat zien wat je als gemeente al doet aan duurzaamheid. Grote uitdaging volgens Judith Schaaphok van de Rabobank Noord Gooiland is om Bussumers te stimuleren over duurzaamheid na te denken. Daag zowel ondernemers als inwoners uit om een bijdrage te leveren waar volgende generaties profijt van hebben. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen in je woning, minder vlees eten, vaker met de fiets gaan of duurzaam (ver)bouwen.

Concrete ideeën

De toekomstvisies vertaalden zich in concrete ideeën. Bijvoorbeeld om grote huizen te splitsen voor jongeren, educatie over duurzaamheid op basisscholen te geven en om elektrische autos in te zetten in Bussum. Marianne Willems van het Goois Lyceum ziet graag een jongerendebat over de vraag hoe Bussum aantrekkelijk te houden voor de jeugd. Laat jongeren het zelf bedenken en stel ook daadwerkelijk budget beschikbaar. Judith Schaaphok ziet wel mogelijkheden om als Rabobank een bijdrage te leveren aan een duurzaam Bussum. Bijvoorbeeld door middel van het promoten van de Groen Hypotheek.

Uitnodiging aan alle Bussumers
De deelnemers gaan in hun netwerk nog meer partijen betrekken. In mei worden de ideeën verder uitgewerkt. Eind juni vindt een grote werkconferentie plaats voor alle Bussumers. Iedereen wordt dan uitgenodigd om ideeën in te brengen. Wethouder Gerard Boekhoff benadrukt dat de gemeente voor een andere aanpak heeft gekozen dan normaal. Dit is geen beleidsplan dat we uitrollen. Niet de gemeente alleen maar vooral de Bussumer zelf bepaalt welke duurzaamheidsprojecten belangrijk zijn. De grote uitdaging is om gezamenlijk concrete acties uit te voeren die bijdragen aan een duurzame toekomst.