Connexxion


Reizen met OV-chipkaart mogelijk in Zaanstreek

Vanmorgen hebben wethouder Linnekamp van de gemeente Zaanstad en wethouder Taams van Oostzaan het startschot gegeven voor de OV-chipkaart op de Zaanse Bus. Vanaf nu is het mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen in de bussen binnen de Zaanstreek en naar Amsterdam. Ook kan er al met de kaart gereisd worden op de metro, trams en bussen van GVB en Connexxion in en rond Amsterdam. In de toekomst is het mogelijk om met één kaart het hele land door te reizen met bus, tram, metro en trein.

Een mooi moment voor Zaanstad, vindt wethouder Linnekamp. 'Het is goed dat de OV-chipkaart er nu ook is in de Zaanstreek. Zo sluiten we goed aan op het openbaar vervoer van Amsterdam. Voor de reiziger wordt het reizen en vooral het overstappen naar andere vervoerssoorten makkelijker gemaakt. Bovendien is de prijsstelling eerlijker, betalen per kilometer. Het openbaar vervoer wordt zo alleen nog maar aantrekkelijker.'

De introductie van de OV-chipkaart in de Zaanstreek wordt verzorgd door Connexxion in opdracht van de Stadsregio Amsterdam. De OV-chipkaart is het nieuwe betaalmiddel voor het openbaar vervoer. In een notendop komt de werking van de OV-chipkaart hier op neer: Het is een pasje ter grootte van een bankpas, waarin een onzichtbare chip zit. De kaart kan worden opgeladen met een saldo in euro's of met een reisproduct (zoals een abonnement). Bij het begin van de reis checkt de reiziger in door de OV-chipkaart tegen het scherm van een poortje of een losse kaartlezer te houden. Aan het eind van de reis checkt de reiziger op dezelfde manier weer uit.

Met de OV-chipkaart wordt per kilometer afgerekend i.p.v. de huidige zones. Reizen met zones kan nadelig zijn als de reiziger vlak voor een zonegrens begint met reizen maar kan ook voordelig zijn voor reizigers die nu profiteren van een gunstige zone-indeling. De OV-chipkaart zorgt voor een evenwichtige manier van betalen voor het gebruik van het openbaar vervoer.
Voor een abonnement op de OV-chipkaart wordt gewoon het huidige stersysteem gehanteerd met de daarbij behorende prijs. Er zijn persoonsgebonden kaarten en anonieme kaarten. De persoonsgebonden kaarten kunnen worden gebruikt om een abonnement op te zetten, automatisch incasso toe te staan en via internet je eigen transacties na te kijken.

Vooralsnog is de OV-chipkaart alleen via Connexxion Klantenservice of internet aan te schaffen. Vanaf juli is de OV-chipkaart, net als in Amstelland Meerlanden, in diverse winkels in de Zaanstreek in gebruik. OV-chipkaarten kunnen daar ook opgeladen worden. Normaal kost een persoonsgebonden kaart EUR 7,50 maar is nu ter promotie tijdelijk te koop via de Connexxion Klantenservice voor EUR 1,50.

Innovatie

* Reizen met OV-chipkaart mogelijk in Zaanstreek
* Connexxion Ambulancezorg introduceert digitaal ritformulier
* Opening eerste Taxipoint in Nijmegen