Gemeente Den Haag

Meer aandacht voor integratie op Haagse basisscholen

De gemeente Den Haag en de Haagse schoolbesturen vinden het belangrijk dat scholen een afspiegeling zijn van de buurt en dat kinderen uit dezelfde wijk elkaar ontmoeten op de school in de eigen wijk. Om dat te bereiken start binnenkort het project Mijn school is om de hoek, waarbij ouders kennis kunnen maken met de scholen in hun wijk. Ook krijgen zij de mogelijkheid om samen met andere ouders hun kinderen gezamenlijk in te schrijven op een school in de buurt. De inzet is dat gemengde wijken, gemengde scholen hebben.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): De school om de hoek is dé kans om contacten te leggen in de eigen wijk. Dat geldt niet alleen voor de leerlingen maar ook voor de ouders. Het belang daarvan is groot: als je elkaar kent, stap je sneller op elkaar af en onderneem je makkelijker dingen met elkaar. De school om de hoek versterkt de wijk.

Het project start in de wijken Regentesse- en Valkenboskwartier (Segbroek), Bezuidenhout (Haagse Hout), Kortenbos (Centrum) en Zeeheldenkwartier (Centrum). Alleen in deze wijken zijn sommige scholen geen afspiegeling van de wijk.

Naast het project Mijn school is om de hoek werkt de gemeente aan ontmoetingen tussen zwarte en witte scholen. De gemeente constateert dat het aantal deelnemende scholen achterblijft bij de verwachting. De gemeente gaat daarover in gesprek met de Haagse schoolbesturen. Een goed voorbeeld van een geslaagde ontmoeting is die in het kader van de First Lego League (FLL). De FLL is een wedstrijd waarbij jongeren tussen 9 en 14, die wonen in verschillende Haagse wijken, samenwerken. De leerlingen worden uitgedaagd technische oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken.