Gemeente Den Haag

Gemeenteraad: géén gescheiden inburgeringscursussen

Mannen en vrouwen moeten samen aan inburgeringscursussen deelnemen. Zo besloot een meerderheid van de gemeenteraad in zijn vergadering van donderdag 23 februari. De gemeenteraad voerde een inhoudelijk debat over het integratiebeleid. Dit onderwerp was op verzoek van negen fracties geagendeerd. Hoewel de fracties over een aantal punten sterk van mening verschilden, was de gehele raad vóór een meer integrale aanpak van integratie.

Samen inburgeren
De D66-fractie diende samen met de SP en PPS een motie in waarin stond dat er geen gescheiden inburgeringscursussen (noch vrijwillig, noch verplicht) voor vrouwen en mannen dienen te worden aangeboden in Den Haag. Dit werd aangenomen met een hoofdelijke stemming van 23 raadsleden vóór en 18 tegen. De Islam Democraten, tegenstanders van de motie, wezen op een grote groep inburgeraars die op basis van hun principes liever niet een ruimte les wil volgen samen met de andere sekse.

Integraal integreren
De VVD-fractie diende samen met zeven andere fracties een motie in waarmee zij aandacht vragen voor een meer integrale aanpak van integratie. Dit zou het totaaloverzicht moeten verbeteren. De gehele raad stemde hiermee in.

Kindermishandeling tijdens koranlessen
De raad stemde ook in met een motie van de SP, D66, VVD en Groep Van der Velden waarmee zij een onderzoek vragen van het college naar het slaan van kinderen in moskeeën. De geluiden van mogelijke kindermishandeling tijdens koranlessen komt uit de hoek van leerkrachten op basisscholen.

Onderzoek internaten
Behalve een onderzoek naar kindermishandeling op koranscholen moet het college ook onderzoek doen naar het bestaan van internaten in Den Haag die een verborgen agenda hebben t.a.v. integratie. De motie die de VVD samen met vijf andere fracties hierover indiende, werd aangenomen.

Autovrije Zondag 2009
Op verzoek van de PvdA-fractie werd een tweeminutendebat gevoerd over de autovrije zondag. Deze fractie diende hiervoor een motie in om het gebied tussen de Hoge Wal, Mauritskade, Hooigracht, Korte Poten, Kalvermarkt, Jan Hendrikstraat, Prinsestraat en Prinsessewal op de Autovrije Zondag 2009 autovrij te verklaren.

Haags Startstation Erasmuslijn
De aanlanding van de Erasmuslijn uit Rotterdam op Den Haag Centraal Station stond ook op de agenda. De discussie spitste zich toe op het doortrekken van de Erasmuslijn naar Scheveningen en de financiën hiervan. De CDA-fractie is een voorstander van een doortrekking naar Scheveningen en stelde in een amendement een uitgewerkt alternatief voor. De SP en VVD-fractie sympathiseerden met het alternatieve voorstel van de CDA-fractie. De GroenLinks-fractie stelde vragen over de mogelijke gevaren om een metro door de binnenstad naar Scheveningen te laten rijden. De fractie D66 wilde graag meer inzicht in de risicos en wil dit graag aan de hand van de Checklist Grote Projecten doen. De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel.

Beëdiging Cees de Jager en doorschuiven agendapunten Cees de Jager werd in deze raadsvergadering beëdigd tot fractievertegenwoordiger van de Haagse Stadspartij.

De overige agendapunten waar de raad vanwege het integratiedebat niet aan toe kwam, zijn verschoven naar de raadsvergadering van donderdag 28 mei 13:30 uur.

Een samenvatting van deze raadsvergadering is vanaf maandag 27 april 13:00 uur te zien op Den Haag TV en politiek.residentie.net.