Gemeente Den Haag

Overschot jaarrekening deels aangewend tegen recessie

De gemeente Den Haag sluit het jaar 2008 af met een positief resultaat van 59 miljoen. De grote meevallers zijn met name ontstaan door voordelen bij de afrekening van subsidies aan instellingen in de stad, bij de afwikkeling van verkeersprojecten en door voordelen op de vergoedingen voor huishoudelijke verzorging.

Het totaal van de uitgaven van de gemeente bedraagt circa 2,5 miljard tegen inkomsten van 2,6 miljard. Dit blijkt uit de jaarrekening en het jaarverslag 2008 die het college vandaag naar de gemeenteraad stuurt. De gemeentelijke accountant heeft een goedkeurende verklaring verstrekt aan alle organisatie onderdelen. Dat betekent dat bij alle organisatieonderdelen van de gemeente het financiële beheer voldoende op orde is.

De gemeente heeft in 2008 veel bereikt.
Minder mensen hebben een bijstandsuitkering en meer mensen zijn aan het werk.
De collectieve zorgverzekering is uitgebreid en wordt ook meer gebruikt.
Daarnaast biedt de ooievaarspas meer mogelijkheden voor kinderen. Ook het aantal schoolverlaters is verder teruggedrongen. Het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin is geopend waardoor er nu voor ouders en kinderen één loket is waar zij terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien.
Ook is de wachtlijst voor woningaanpassingen flink teruggedrongen. Het betaald parkeren is nu ook in woonwijken ingevoerd en er is een aparte balie geopend voor Verenigingen van Eigenaren. De herinrichting van de Petroleumhaven en Laakhavens-West is gestart en in Leidschenveen en Ypenburg is de tienduizendste woning opgeleverd.
Het armoedebudget van 50 miljoen is volledig uitgeput. In 2008 is ook de Hubertustunnel in gebruik genomen, waardoor een snelle verbinding tot stand is gekomen tussen Scheveningen en de A4.

Een deel van het positieve resultaat, ruim 30 miljoen besteedt de gemeente inmiddels al aan verschillende projecten in de stad om de gevolgen van de recessie op te vangen. De vernieuwing van straatverlichting, verkeerslichten en riolering en het asfalteren van fietspaden wordt in 2009 versneld uitgevoerd.

De OZB- tarieven zijn in 2008 niet gestegen evenals de tarieven voor honden- en toeristenbelasting.
De gemeente heeft in 2008 21.500 verzoeken tot kwijtschelding van lokale belasting gehonoreerd.