Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Meer Europees geld voor innovatieve landbouw, dierenwelzijn, landschap, natuur en milieu

Persbericht | 27-04-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat tot 2013 meer dan 190 miljoen euro besteden aan maatregelen die bijdragen aan een sterke innovatieve landbouwsector en goed zijn voor dierenwelzijn, landschap, natuur en milieu.

Op deze manier wordt Europese landbouwsteun gegeven aan boeren en organisaties voor maatschappelijke zaken die niet in de prijs van het product doorwerken of op een andere manier te bekostigen zijn.

Het Europees landbouwbeleid verandert. Vorig jaar hebben de Europese ministers van Landbouw besloten over de zogenaamde 'Health Check' van het Europese Landbouwbeleid. Daarmee heeft elke lidstaat de mogelijkheid het landbouwbeleid duurzamer te maken en geld in te zetten voor nieuwe en duurzame productiemethoden, natuur, milieu, dierenwelzijn en landschap. Minister Gerda Verburg heeft nu de eerste stap gezet voor de invulling daarvan.

Het geld gaat de komende jaren naar investeringen in diervriendelijke stallen (10-15 miljoen euro) en een betere identificatie en registratie van schapen en geiten - mede met het oog op dierziekten (4-5 miljoen euro). Ook komt er een 'vaarregeling' voor boeren in gebieden waar vee alleen met de boot van weiland naar weiland kan. Zodat ook in deze gebieden mogelijkheden blijven voor bijvoorbeeld de 'koe in de wei'.

Op het gebied van natuur, milieu en landschap komt er extra geld voor bijvoorbeeld akkerrandenbeheer, waardoor er meer variatie ontstaat op het platteland (30 miljoen euro). Het is ook goed voor de biodiversiteit. De waterkwaliteit wordt beter door het betalen van zogenaamde 'groen-blauwe' diensten zoals tijdelijke wateropvang, het aanleggen van rietvelden en beperking van de bemesting (20 miljoen euro). Ook onderzoek en ondersteuning van innovatie bij de productie van agrarische producten wordt gestimuleerd, zeker als deze innovaties bijdragen aan beter waterbeheer, biodiversiteit en energie (35 miljoen euro).

Landschappen in Nederland waar het door bijvoorbeeld de bodemsamenstelling moeilijk boeren is, zijn vaak ook maatschappelijk waardevol. Voor dit soort gebieden komt meer geld beschikbaar (10 miljoen euro). Zo wordt gekeken of er meer gebieden in aanmerking kunnen komen, zoals de Friese Wouden en Westerkwartier (provincie Groningen).

Afbouw productiesteun

Al enkele jaren wordt er steeds minder directe steun voor producten gegeven, maar worden landbouwbedrijven zelf gesteund ('ontkoppeling'). De komende jaren worden nog meer producten 'ontkoppeld'. Zo wordt bijvoorbeeld de directe steun door slachtpremies voor kalveren en volwassen runderen per 2010 omgezet naar bedrijfssteun. Ook wordt de telerssteun voor aardappelzetmeel in 2012 omgezet in bedrijfssteun. Op deze manier voldoet de agrosector aan de internationale handelsafspraken om directe productiesteun af te schaffen.

Eerste stap

Minister Verburg heeft een eerste stap gezet. Volgend jaar komt minister Verburg met meer voorstellen om het Europees landbouwbeleid nog sterker in te zetten voor een concurerende landbouwsector in combitie met versterking van maatschappelijke waarden, bijvoorbeeld in landschappelijk waardevolle gebieden.

Meer informatie

Implementatie van de GLB-'Health Check'