Ministerie van Defensie

Australiërs herdenken gesneuvelde collega's

27 april 2009, 10.51 uur

De Australiërs bij het herdenkingsmonument op Kamp Holland. - Foto: ministerie van Defensie. De Australische militairen op Kamp Holland hebben afgelopen zaterdag tijdens een nationale herdenking hun gesneuvelde collega's gememoreerd. Op de basis plaatsten zij een tijdelijk herdenkingsmonument voor hun gevallen kameraden. Ook werden twee minuten stilte in acht genomen.

Deze dag staat in Australië en Nieuw-Zeeland bekend als Australian New Zealand Army Corps (ANZAC) Day. Het was oorspronkelijk een herdenking van de gesneuvelde militairen van het ANZAC die zijn omgekomen bij de slag rond Gallipoli in Turkije op 25 april 1915. Tegenwoordig worden op deze nationale dag bij bijeenkomsten over de hele wereld alle Australische en Nieuw-Zeelandse militairen herdacht die bij inzet sneuvelden of gewond raakten.

Kransen bij monument

De Australische minister van Defensie Joel Fitzgibbon woonde de dag op Kamp Holland bij. Hij legde een erekrans bij het monument. Ook oud-militair Keith Payne plaatste een krans. Hij is onderscheiden met de Victoria Cross medaille, de hoogste militaire onderscheiding in Australië. Deze is vergelijkbaar met de Nederlandse Willemsorde.