Gemeente Maassluis

Tunnel Maassluis heeft een dak op zijn hoofd

P4090050.JPG
Tunneldek schuift soepel naar zijn definitieve plek

In het weekend van 25 en 26 april jl. is tijdens een buitendienststelling van 52 uur een belangrijke stap gezet in de realisatie van de toegangspoort naar nieuwbouwwijk Het Balkon in Maassluis. Met grote precisie is het 300 ton zware tunneldek door een drietal vijzels op zijn plek geschoven. Daarmee is een nieuwe fase in het project aangebroken en kan het ontgraven van de bouwkuip voor de bouw van vloeren en wanden van de tunnel gestart worden.

De tunnel onder het spoor vormt een belangrijke schakel in de nieuwe toegangsweg tot de nieuwbouwwijk Het Balkon en biedt ruimte aan een autoweg, een fietspad en een voetpad in twee richtingen. Het langzame verkeer wordt gescheiden van het autoverkeer, doordat het fiets- en voetpad hoger ligt dan de rijbanen voor het autoverkeer.

Direct bij de start van de werkzaamheden is in de nacht van vrijdag op zaterdag het spoor over een lengte van 46 meter verwijderd, zijn er dwarsliggers verwijderd en is ballast uitgegraven. Hierna konden de voorbereidende werkzaamheden getroffen worden voor de grote klus, het inschuiven van het tunneldek. Zaterdagmiddag rond kwart over vier zijn de drie vijzels in werking gezet om het 300 ton zware dek op zijn plek te schuiven. Rond kwart voor zeven lag het dek al op zijn plaats, ruim anderhalf uur eerder dan gepland.

Zaterdagavond is, onder het toeziende oog van vele toeschouwers, rond 19.00 uur door de wethouders Keijzer en Pleijsier van de gemeente Maassluis en regiodirecteur Gürke van ProRail met behulp van de grote kraan een betondeel van één van de kabelgoten op zijn plek gehesen. Met deze handeling kwam de schuifoperatie formeel ten einde en kan er een start gemaakt worden met de bouw van de wanden en bodem van de tunnel.

Wethouder Keijzer van de gemeente Maassluis: Wij zijn erg blij dat het project zo voorspoedig verloopt voor de bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk Het Balkon. En we zien uit naar het moment waarop de eerste autos, fietsers en voetgangers veilig de gescheiden wegen van de onderdoorgang kunnen gebruiken.

Regiodirecteur Gürke van ProRail: Deze tunnel is een mooi voorbeeld van hoe wij als ProRail het maatschappelijke doel en de gezamenlijke zorg voor de ruimtelijke ontwikkeling invulling willen geven. Dit prachtige project is straks beschikbaar voor frequent en veilig gebruik door bewoners en bezoekers van de wijk Het Balkon.

De werkzaamheden maakten onvermijdelijk dat de treindienst op het spoor tussen Maassluis en Hoek van Holland werd onderbroken. Hierdoor reden er gedurende het weekend NS-bussen in plaats van treinen tussen Maassluis en Hoek van Holland. Maandagmorgen vroeg lag het spoor weer op zijn plaats en kon het treinverkeer weer opgestart worden.