Gemeente Laarbeek


Collectieve vrijwilligersverzekering

LAARBEEK Twee weken geleden heeft u op deze paginas al kunnen lezen dat de gemeente Laarbeek een collectieve vrijwilligersverzekering heeft afgesloten.
Op 7 en 16 april jongstleden zijn door het Steunpunt Vrijwilligerswerk Laarbeek informatiebijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten vonden plaats in het Dorpshuis in Lieshout en het multifunctioneelcentrum de Dreef in Aarle-Rixtel. Beide avonden zijn goed bezocht.

De Lippmanngroep, die de vrijwilligersverzekering uitvoert heeft op deze avonden een korte toelichting gegeven. Ook hebben zij de vragen van aanwezigen beantwoord. Een aantal onderdelen is door hen verduidelijkt, de belangrijkste zaken zetten we nog eens op een rijtje.

De verzekering is een collectieve verzekering voor het vrijwilligerswerk. Het betreft de aansprakelijkheid op de uitoefening van het werken als vrijwilliger.

Het verzekeringspakket
De gemeente Laarbeek heeft een compleet pakket afgenomen, dat inhoudt:
* Pakket 1: Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers (ongevallen en persoonlijke eigendommenverzekering).
* Pakket 2: Aansprakelijkheidsverzekering organisaties (genaamd bedrijven).

* Pakket 3: Bestuurdersaansprakelijkheid.
* Pakket 4: Rechtsbijstand.
De gemeente Laarbeek betaalt de premie, om alle inwoners, die vrijwilligerswerk doen - of willen gaan doen - in de gelegenheid te stellen om als vrijwilliger deel te kunnen nemen.

Wie vallen onder de vrijwilligersverzekering?
Alle inwoners van Laarbeek, die vrijwilligerswerk doen, vallen onder de collectieve vrijwilligersverzekering. Er is geen registratie of aanmelding bij het bureau Lippmann of de verzekeringsmaatschappij nodig. Uiteraard moet de vrijwilliger wel bekend zijn bij de organisatie of organiserende groep. Hier kan navraag naar gedaan worden.
Nieuw is, dat ook mantelzorgers - hoewel zij niet als vrijwilliger aangemerkt worden - onder de collectieve vrijwilligersverzekering vallen. Voor hen geldt één uitzondering, namelijk het pakket 4 de rechtsbijstand is voor hen niet van toepassing. Jongeren, die in het kader van de maatschappelijke stage vrijwilligerswerk doen, zijn voor de duur van de maatschappelijke stage ook als vrijwilliger verzekerd.

Geen aparte bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering Voor het pakket 2 de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven/organisaties is een registratie bij de Kamer van Koophandel bij het beroep doen op dit onderdeel van deze verzekering verplicht. De organisatie moet dus een rechtspersoon zijn. Het vermoeden bestaat, dat een aantal verenigingen of stichtingen nu een aparte bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering hebben. De Lippmanngroep heeft in de bijeenkomsten aangegeven, dat deze opgezegd kunnen worden

Alleen organisaties die geheel op vrijwilligers draaien vallen onder het pakket 3. Organisaties met betaalde krachten vallen dus niet onder de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Zij dienen separaat een verzekering af te sluiten.

Wie is vrijwilliger?
Uit een aantal vragen bleek nog eens, dat het niet altijd duidelijk is wie er als vrijwilliger aangemerkt wordt. In deze vrijwilligersverzekering wordt het als volgt omschreven: Iedereen, die in organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en / of de samenleving, waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.

Onder andere bij sportverenigingen is het begrip vrijwilliger niet duidelijk of worden mensen, die vrijwilliger zijn, niet als zodanig genoemd. Degene die aan de kassa zit of die onbetaald een team coacht; zij die het vervoer regelt of chauffeert voor een uitwedstrijd; en zij die de jaarlijkse barbecue voor de leden organiseren zijn dus allemaal vrijwilligers.

Ook is het nogal eens onduidelijk, dat men deelnemer of lid kan zijn bij een stichting of vereniging en ook vrijwilliger is bij dezelfde organisatie. Als lid van de toneelgroep ben je geen vrijwilliger, maar als je ook helpt bij het maken van de kostuums of in de publiciteitswerkgroep zit ben je ook vrijwilliger bij de toneelclub. Gaat iemand als deelnemer mee met de ouderenbond bijvoorbeeld voor een excursie, dan is men geen vrijwilliger. Maar helpt dezelfde persoon bij de organisatie van dit uitje, dan is men als vrijwilliger actief.

Informatie en schademelding
Een uitvoerige beschrijving van de collectieve
vrijwilligersverzekering staat op de websites van het Steunpunt Vrijwilligerswerk Laarbeek en de gemeente Laarbeek. Zoals ook in het vorige artikel is aangegeven, kan iedereen, die vragen heeft over de vrijwilligersverzekering of een melding van schade wil doen terecht bij de Lippmanngroep Zorg en Welzijn: www.lippmann.nl of via de telefoon 070 30 28 910.

Klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws