Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, update 10.45 uur

Utrecht, 27-04-2009

Politie waarschuwt voor oplichter(s)

MIJDRECHT Bij de politie is de vorige week meerdere keren aangifte gedaan van oplichting.

De werkwijze van de oplichter(s) is als volgt. Een man in kleding van TNT-post belt aan bij een woning. Hij zegt een bestelling te willen doen van een pakketje waarvoor 96 eurocent voor moet worden gepind. Het pinnen verliep tot drie keer toe fout waarop de postbode het pakketje weer meenam en verdween. Later bleek dat er 800 euro was gepind bij een geldautomaat in Amsterdam. De politie onderzoekt de aangiftes van oplichting.

Wees alert als u op deze manier wordt gevraagd te pinnen. Hierop zijn varianten bekend in de trant van u heeft een prijs gewonnen, maar u moet nog wel eerst een klein bedrag pinnen!

Vraag altijd naar legitimatie. Wordt die niet getoond of voert men redenen waarom er geen legitimatie kan worden getoond, dan is de zaak niet in orde en moet u niet pinnen! Sluit de deur en bel direct het alarmnummer 112. Geef het signalement door, let op bijzondere kenmerken en van het eventuele (motor)voertuig. Bent u toch slachtoffer geworden, blokkeer dan zo spoedig mogelijk de pinpas en doe aangifte bij de politie!

TNT benadrukt dat zijn medewerkers nooit alleen de bezorgkosten laten pinnen. Wel bestaat de mogelijkheid om het bezorgde pakje (dus niet alleen de bezorgkosten) met de pin te betalen. Stel dus altijd eerst vast of het pakketje door u is besteld of daadwerkelijk voor u is bestemd en wat er in zit.

Man valt uit raam

BREUKELEN Een man viel in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 april uit het raam en liep een nekfractuur.

Rond 01.15 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Herenstraat op 1-hoog uit een raam was gevallen. Ter plaatse troffen agenten een 38-jarige man uit Breukelen gewond op straat aan. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Sint
Atoniusziekenhuis/Oudenrijn in Utrecht gebracht. Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak van de val was, stelden agenten een onderzoek in de woning in. Daarbij werden geen sporen van een misdrijf aangetroffen. Wel troffen agenten een vuurwapen en munitie aan. Die werden in beslag genomen.

Rond 03.00 uur gingen agenten naar het ziekenhuis in Utrecht. Daar bleek dat het slachtoffer was onderzocht en dat hij tegen de zin van de medici het ziekenhuis had verlaten. Agenten zagen hem lopen. De man bloedde nog en kwam verward over. De agenten wisten hem te overtuigen zich toch verder te laten behandelen. Bij later contact met het ziekenhuis bleek dat hij een nekfractuur had en in het ziekenhuis was opgenomen. Uit nader onderzoek bleek dat de man slecht ter been was, daardoor vermoedelijk ongelukkig ten val was gekomen en uit het raam was gevallen. De politie stelt een nader onderzoek naar het vuurwapen in.

Brand langs IJssel

OUDEWATER Op zondagavond 26 april heeft kort brand gewoed op de oever van de IJssel. De politie is op zoek naar drie jongeren in een rubber bootje.

Rond 19.20 uur kreeg de politie de melding van een oeverbrand op de Waardsedijk langs de IJssel. Volgens de melder zouden drie jongens van rond de 15 jaar daarvoor verantwoordelijk zijn. Zij zouden in de richting van Oudewater zijn weggevaren in een rubberboot, vermoedelijk een Zodiac, met een buitenboordmotor. Bij onderzoek in de omgeving werden de verdachten niet meer aangetroffen.

Op de Waardsedijk bleek ongeveer acht meter oever te zijn zwartgeblakerd. Aan de overzijde van de IJssel hadden getuigen met een brandblusser enkele coniferen geblust en hadden zo erger weten te voorkomen.

Aan getuigen die de brandstichting hebben gezien of die menen te weten wie de drie verdachten zijn, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Vrouw in rolstoel beroofd

MAARSSEN Een beleefde jongen beroofde op zaterdag 25 april een vrouw in een rolstoel.

Rond 20.00 uur kwam ging een 56-jarige vrouw uit Maarssen op het Bisonspoor met haar rolstoel de lift in. Toen zij op haar verdieping aankwam en de liftdeuren opengingen, zag zij daar een jongen staan. Hij bood haar aan de galerijdeur voor haar open te houden. Toen zij de deur door was, gaf hij haar een klap en rukte haar tas van haar schouder. Vervolgens ging de verdachte er met de tas vandoor. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse, maar bij een onderzoek in de omgeving werd de verdachte niet meer aangetroffen. Wel vonden de agenten de tas van het slachtoffer. Daaruit bleek de portemonnee te zijn verdwenen.

De verdachte is een lichtgetinte jongen, ongeveer 16 jaar oud,
1.50-1.60 meter en opvallend kleine ronde ogen. Hij droeg een blauw T-shirt met het opschrift Umbro.

Aan getuigen van de straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Alcoholcontrole

MIJDRECHT Bij een alcoholcontrole op zondagavond 26 april liepen twee automobilisten tegen de lamp.

De politie hield van 19.00 uur tot 20.00 uur een alcoholcontrole op de Industrieweg. In totaal 31 bestuurders moesten een blaastest afleggen. Twee van hen, een 67-jarige man uit Vinkeveen en een 34-jarige man uit Mijdrecht, hadden te veel gedronken en werden aangehouden. De Vinkevener blies 670 ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l, de Mijdrechtenaar blies 420 ug/l. Tegen beide verdachten is proces-verbaal opgemaakt en het rijbewijs van de Vinkevener is ingevorderd.

Gestolen fiets

MAARSSEN Agenten hielden op zondag 26 april een jongen aan omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 08.05 uur zagen agenten een jongen op het Antilopespoor fietsen. Het viel hen op dat het originele ringslot ontbrak en dat de damesfiets een slag te klein voor hem was. De fietser, een 16-jarige jongen uit Maarssen, werd gecontroleerd. Daarbij bleek dat de fiets in oktober 2007 in Nieuwegein was gestolen. De jongen werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. De jongen deed afstand van de fiets. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Een agent nam contact op met de Houtense eigenaresse. Zij was blij dat ze met haar fiets zou worden verenigd.

Vrouw van tas beroofd; politie roept getuige(n) op

MAARSSEN Een vrouw is vrijdag 24 april op de Safariweg van haar tas beroofd.

De vrouw parkeerde haar auto omstreeks 13.45 uur op de parkeerplaats voor het postkantoor. Juist op het moment dat zij met haar tas aan haar hand uitstapte, zag zij plotseling een man staan. Die pakte direct haar tas vast en begon eraan te trekken. Het lukte de man om de tas met kracht uit haar handen te rukken en rende hiermee weg in de richting van Antilopespoor. Daar liep hij verder langs een schutting van een hoekwoning en verdween uit het zicht.

Tot nu toe ontbreekt ieder spoor van de verdachte. Het gaat om een lichtgetinte man, tussen de 18 en 25 jaar, slank postuur, ongeveer
1.70 - 1.85 m. lang. Hij had een flinke stoppelbaard. De man droeg een donkerblauwe sweater/vest met rits met capuchon die hij over zijn hoofd had getrokken en een blauwe spijkerbroek. De buitgemaakte tas is groen van kleur met fel oranje gekleurde opdruk. In de tas zaten persoonlijke bezittingen waaronder een portemonnee, diverse pasjes en geld.

Heeft u informatie over deze beroving of bent u mogelijk getuige geweest, neem dan alstublieft kontakt op met de politie, district Rijn & Venen, telefoon 0900-8844. U kunt uw informatie ook doorgeven op telefoonnummer 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem.