Politie Groningen

Maandag 27 april 2009

Provincie Groningen, 27-04-2009

Groningen: automobilist onder invloed

De politie heeft zondagavond in de Noorderstationsstraat in Groningen een 49-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De automobilist werd door de politie gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. De politie nam vervolgens zijn rijbewijs in. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer aangehouden met veel harddrugs

De politie heeft zondagavond in de H.L. Wichersstraat in Groningen een 25-jarige man uit Groningen aangehouden voor drugsbezit. De politie trof de man liggend op straat aan. Hij verklaarde enkele uren eerder speed te hebben gebruikt. De Stadjer wilde zich echter niet legitimeren. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Tijdens zijn aanhouding verzette de verdachte zich hevig. Politieagenten wisten hem met gepast geweld te overmeesteren. Op het politiebureau werd zijn identiteit vastgesteld. In zijn kleding en tas trof de politie diverse zakjes en pillen, vermoedelijk harddrugs, aan. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten in het cellencomplex in Groningen.

Groningen: snelle rijder achtervolgt ambulance

De politie heeft zondagnacht op de Ketwich Verschuurlaan het rijbewijs van een 19-jarige man uit Groningen ingenomen. De politie werd door ambulancepersoneel gewaarschuwd dat een automobilist hun met hoge snelheid volgde. De chauffeur gaf aan dat zij bezig waren met een spoedrit van Drachten naar Groningen. De snelheid bedroeg 180 km/uur. De Stadjer volgde de ambulance met dezelfde snelheid tot aan het Vrijheidsplein in Groningen. Daar werd de automobilist door de politie opgevangen. De Stadjer bekende met hoge snelheid achter de ambulance te hebben gereden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: man aangehouden voor mishandeling van vrouw

Een 32-jarige man uit Groningen is zondagmiddag door de politie aangehouden voor mishandeling. Agenten kregen een melding dat de man zijn 33-jarige vrouw in hun woning in de stad had geslagen en geschopt. In de woning werd de man daarop aangehouden. Hij zit vast en de politie heeft de zaak in onderzoek. De reden van de ruzie is nog niet bekend. Ondertussen heeft de man een huisverbod van tien dagen opgelegd gekregen.

Uithuizermeeden: jongens bekennen brandstichting school

De politie heeft zondagavond op de Willem van Merodelaan twee jongens van 12 en 13 jaar, beiden uit de gemeente Eemsmond, aangehouden voor brandstichting. De politie reageerde op een melding dat het dak van een school in brand stond. Al snel kwam de aap uit de mouw. De 12-jarige bleek de brand in aanwezigheid van zijn één jaar oudere kameraad te hebben gesticht. De knapen hadden volgens eigen zeggen toevallig een wc-rol gevonden. De 12-jarige stak vervolgens de wc-rol in brand. Hij trapte de wc-rol uit en dacht de rol te hebben gedoofd. Hierop gooide de jongste van de twee de gedoofde wc-rol op het dak van de school. Korte tijd later fietste de 12-jarige langs het schoolgebouw en hij zag tot zijn schrik dat het schooldak in brand stond. De minderjarige leende een emmer en probeerde de brand te blussen. Toen dit niet lukte, werd uiteindelijk via via de brandweer gewaarschuwd. Beide knapen worden vandaag nader gehoord. De schade aan de school is aanzienlijk. De school heeft schade aan het dak. Daarnaast kunnen in ieder geval twee lokalen niet worden gebruikt.

Borgercompagnie: paard loopt baas omver

Een 48-jarige man uit de gemeente Menterwolde is zondagmiddag gewond geraakt bij een ongeval. De man wilde zijn losgebroken paard op de Borgercompagnieweg vangen. De viervoeter liep hierop zijn baas omver. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. Hij werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Kolham: motorrijder gewond bij aanrijding

Een 41-jarige man uit Huizen (NH) is zondagmiddag op de kruising afrit A7 en de Rengerslaan in Kolham gewond geraakt. De Noord-Hollander verleende, rijdend op zijn motor, op de kruising geen voorrang aan een 67-jarige automobilist uit Haren. Door de aanrijding kwam de motorrijder ten val. Hij werd met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Leek: jongen na vernieling aangehouden

De politie heeft zondagavond een 17-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor vernieling. Politieagenten werden naar een slijterij op het Industriepark gestuurd, omdat een ruit was vernield. Al snel bleek dat de Stadjer hiervoor verantwoordelijk was. De knaap werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hij bekende de ruit te hebben vernield. De 17-jarige mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De filiaalhouder zorgde voor afdichting van de ruit. Hij gaat aangifte doen.

Hoogezand: ex-vriend aangehouden voor mishandeling vrouw

Een 33-jarige man uit Hoogezand is zondagmiddag door de politie aangehouden voor mishandeling. De man had op de Weegschaal in Hoogezand op straat ruzie gekregen met een 35-jarige vrouw. De vrouw vertelde de agenten dat ze door de man omver was geduwd en daarbij lichte verwondingen had opgelopen. De politie stelt een onderzoek in. De reden van de ruzie is nog niet bekend.

Marum: man aangehouden voor mishandeling ex-vriendin

Een 33-jarige man uit Doezum is zondagmiddag door de politie aangehouden voor mishandeling. Op de Parallelweg in Marum was een ruzie met zijn 22-jarige ex-vriendin uit de hand gelopen. De vrouw uit Drachten vertelde de agenten dat zij door de man bij haar keel gegrepen was. Omstanders bemoeiden zich met het incident. Zij wisten de vrouw te ontzetten. De reden van de ruzie is nog niet bekend. De man is door de politie aangehouden. De politie stelt een onderzoek in.

Provincie: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen.

Elf verkeersdeelnemers moesten de afgelopen dagen hun rijbewijs inleveren. Vier motorrijders moesten zaterdag hun rijbewijs inleveren voor gevaarlijk rijgedrag in Meeden, Appelscha, Ter Apel en Eext. De bestuurders begingen forse verkeersovertreding. Zondag overschreed een motorrijder in Nieuwolda de maximumsnelheid fors. Hij reed 140 km/uur, waar 80 km/uur was toegestaan. De motorrijder kon ook zijn rijbewijs inleveren. Een automobilist reed zondag op de A7 ter hoogte van Winschoten bij werkzaamheden 180 km/uur, waar 90 km/uur is toegestaan. Vrijdag moesten op de Rijksweg N33 bij Veendam vijf bestuurders hun rijbewijs aan de politie inleveren. De hoogste overschrijding daar was door een automobilist die 66 km/u te hard reed.

De politie controleerde zondag op diverse plaatsen op snelheid.


- Groningen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 320, aantal overtredingen: 52, hoogst gemeten snelheid: 155 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.


- Groningen, Noordzeeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 850, aantal overtredingen: 85, hoogst gemeten snelheid: 182 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.


- Ten Post, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 752, aantal overtredingen: 30, hoogst gemeten snelheid: 108 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Sebaldeburen, Provincialeweg: aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.