Provincie Groningen

2009 Besluitenlijst Provinciale Statenvergadering 22 april 2009 27 april 2009

Besluiten Provinciale Staten 22 april 2009

Provinciale Staten hebben ingestemd met de implementatie van de toekomststrategie van Essent. Bij de bespreking over het CLM rapport landbouw en klimaat zijn twee moties aangenomen. Provinciale Staten hebben ook een motie aangenomen tijdens de bespreking van de nota Reacties en Commentaar behorend bij de beleidsnotitie Flora- en faunawet 2009. Verder is er door de Staten gesproken over; de Versnellingsagenda, de rol en positie van de Staten binnen het Algemeen Bestuur van het SNN en de stand van zaken over de aanbesteding van het openbaar vervoer. De Staten hebben de heer Marc Jager per 1 mei 2009 benoemd tot gedeputeerde en nemen hiermee afscheid van de heer Henk Bleker als gedeputeerde. Tot slot zijn er enkele personen aangewezen als bestuurslid.


1. Implementatie van de toekomststrategie van Essent N.V. Provinciale Staten hebben ingestemd met de standpunten van het college van Gedeputeerde Staten over de toekomststrategie van Essent en provinciale aandelenbelang in het productie- en leveringsbedrijf van Essent na de splitsing van de onderneming.

Provinciale Staten hebben ingestemd met:

1. de verwerving van aandelen door de provincie Groningen in Enexis Holding N.V. en tot deelneming in de overname van de bestaande bruglening van Essent aan Enexis;

2. het voorstel dat de Provincie Groningen haar aandelen in Essent verkoopt en toetreedt tot de Offer, Sale and Purchase Agreement tussen Essent N.V. en RWE AG van 20 februari 2009.

3. deelneming van de provincie Groningen in de rechtspersonen Enexis Holding NV, Essent Milieu Holding BV, EPZ BV, Verkoop PLB BV, CBL BV, Extra Zekerheid BV, Bruglening BV en Claim Staat BV.

GroenLinks stemde voor met aantekening dat ze tegen punt 2 en 3 zijn. De SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen.


2. Versnellingsagenda
Provinciale Staten hebben gesproken over de Versnellingsagenda. In de Versnellingsagenda staan projecten op het gebied van energiebesparing, de bouw en infrastructuur die sneller dan gepland uitgevoerd zullen worden (start voor 1 september 2009). Aanleiding voor de Versnellingsagenda is de huidige economische situatie. De provincie wil met de agenda een extra impuls aan de economie geven en de gevolgen van de kredietcrisis zoveel mogelijk beperken.


3. CLM rapport 'Landbouw en klimaat in Groningen' Provinciale Staten hebben gesproken over het rapport 'Landbouw en klimaat in Groningen'. Hierbij zijn de volgende moties aangenomen:

Motie GroenLinks: overmatige verlichting half open stallen in de provincie Groningen
Provinciale Staten hebben ingestemd met de motie waarin het college verzocht wordt om samen met de agrarische sector een strategie te ontwikkelen om de energieverspilling en de verstoring van de duisternis als gevolg van overmatige verlichting van stallen aan te pakken.

VVD, CDA en de ChristenUnie stemden tegen deze motie.

Motie PvdA: CO2 neutrale landbouw in het jaar 2025 Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een motie aangenomen over CO2 neutrale landbouw.

In de motie wordt het college verzocht:

- in nauw overleg met de agrarische sector te streven naar een CO2 neutrale landbouw in het jaar 2025;

- de gehele agrarische keten en zijn omgeving hiervoor te enthousiasmeren. Kennis te ontwikkelen, te bundelen en de samenwerking tussen overheden, kennisinstituten en het agrarisch bedrijfsleven te stimuleren;

- gemeenschappelijke plannen te ontwikkelen die aansluiten op, en in aanmerking komen voor, (co)financiering uit landelijke energiebesparings-, innovatie- en klimaatprogramma's.

De verwachting is dat er geld vanuit het Fonds Economische Structuurverstreking (FES) (aardgas geld) beschikbaar komt voor nieuwe werkgelegenheid en nieuwe technologie.

- periodiek de Staten te rapporteren over de wijze waarop uitvoering aan deze motie wordt gegeven.


4. beleidsnotitie Flora- en Faunawet 2009 / Nota Reacties en Commentaar
Provinciale Staten hebben gesproken over de nota Reacties en Commentaar behorend bij de beleidsnotitie Flora- en faunawet 2009. In de Nota Reacties en Commentaar staan alle inspraakreacties van burgers en (belangen)organisaties met daarbij de reactie van het college van Gedeputeerde Staten.
De volgende motie over dit onderwerp is aangenomen door Provinciale Staten:

Motie Partij voor de Dieren: intrekken ontheffing voor het gebruik van aardhonden in de draag- en zoogtijd voor vossen De Staten verzoeken met deze motie het college om de bestaande ontheffing voor het gebruik van aardhonden in de draag- en zoogtijd voor vossen, onmiddellijk in te trekken en hiervoor geen nieuwe ontheffing te verlenen.

De VVD stemde tegen de motie.


5. Rol en positie Provinciale Staten binnen het Algemeen Bestuur (AB) van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de bijbehorende stukken van het SNN.
De Staten hebben ingestemd met de uitgangspunten zoals beschreven in de notitie over de rol en positie van Statenleden in het AB van het SNN.
Dit betekent instemming met:

- de gewijzigde samenstelling van het AB en de rekeningcommissie;
- het opheffen van de agendacommissie;

- evaluatie van de nieuwe werkwijze in de komende collegeperiode;
- een jaarlijkse informerende, opiniërende gezamenlijke Statendag.

De SP, D66 en de Partij voor het Noorden stemden niet in met de notitie.


6. Voorstel vreemd aan de orde van de dag
Op verzoek van Statenlid Patrick Brouns (CDA-fractie) is aan de agenda toegevoegd het onderwerp: 'stand van zaken over de aanbesteding van het openbaar vervoer'.
Aanleiding hiervoor is onder meer de informatiestroom en discussie in de media over de aanbesteding, de inhoud, kosten van de ontvangen aanbiedingen en mogelijke versoberingen. De brief van Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten, waarin GS voorstelt om niet tot gunning over te gaan van de nieuwe vervoersconcessies maar nog een jaar te verlengen, is besproken. Het college van Gedeputeerde Staten constateert dat een meerderheid van Provinciale Staten de lijn van het college steunt. De brief wordt besproken in de Statencommissie Economie en Mobiliteit.


7. Benoeming Marc Jager tot gedeputeerde
De heer Marc Jager (CDA) is benoemd tot gedeputeerde van de provincie Groningen. Hij volgt hiermee per 1 mei 2009 de heer Henk Bleker (CDA) op.


8. Aanwijzing Statenleden en gedeputeerde in besturen
- Gedeputeerde Marc Jager (CDA) is per 1 mei 2009 aangewezen als lid van het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Hij volgt hiermee de heer Bleker (CDA) op.
- De Statenleden Bas Krajenbrink (CDA) en Patrick Brouns (CDA) zijn aangewezen als lid en plaatsvervangend lid in het Algemeen Bestuur van het SNN. Zij volgen hiermee respectievelijk mevrouw Van der Tuin (CDA) en de heer Jager (CDA) op.

- Gedeputeerde Marc Jager (CDA) is per 1 mei 2009 aangewezen als lid van het Algemeen Bestuur van Havenschap Delfzijl/Eemshaven (Seaports). Hij volgt hiermee de heer Bleker op.

- Statenlid IJzebrand Rijzebol is aangewezen als lid in het Algemeen Bestuur van het Havenschap Delfzijl / Eemshaven (Seaports). Hij volgt hiermee de heer Jager op.


9. Afscheid van gedeputeerde Henk Bleker
Provinciale Staten hebben afscheid genomen van gedeputeerde Henk Bleker. Sinds 1999 is hij voor het CDA lid van het college van Gedeputeerde Staten van Groningen.

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met:
- de reconstructie van de N978 voor het gedeelte Enumatil - Pasop. De weg zal voorzien worden van asfaltwapening en asfaltbeton. De levensduur wordt hierdoor verlengd met circa 15 jaar. Om de verkeersveiligheid te bevorderen worden fietsstroken aangebracht. De totale kosten van het project worden geraamd op EUR 1.110.000,--.
- het verbreden van de N366 (weggedeelte Stadskanaal-Ter Apel) van 7.50 naar 8.60 meter. Hiervoor wordt een krediet van EUR 2.500.000 exclusief BTW beschikbaar gesteld;

- het eindbeeld voor de Oostelijke Ringweg Groningen, inclusief het financieringsplan. Ook is besloten een planuitwerkingsbesluit te nemen voor de aanpak van de deelprojecten en een reserveringsbesluit te nemen over de aanvullend benodigde EUR 4.321.500,-.

Na elke Statenvergadering wordt een PS-besluitenlijst verstuurd. Voor meer informatie over deze besluitenlijst kunt u contact opnemen met de Statengriffie statengriffie@provinciegroningen.nl

27 april 2009