Senternovem

24-04-2009 | Klimaatneutraal: dat zeggen ze allemaal!

Steeds meer organisaties en producten worden klimaatneutraal. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? En hoe word je dan klimaatneutraal? Stichting Stimular, CE Delft en Stichting Natuur en Milieu zoeken het uit.

Steeds meer organisaties nemen vrijwillig initiatieven om klimaatneutraal te handelen. Zo zijn er klimaatneutrale gemeenten, klimaatneutraal ijs en zelfs klimaatneutrale post. Er zijn echter ook steeds meer kritische geluiden te horen over het begrip klimaatneutraal. Vaak wordt klimaatneutraliteit bereikt door CO2-reductie in andere landen, via bosaanplant of energiebesparing daar, terwijl er geen of weinig maatregelen worden genomen om het eigen energiegebruik te verminderen. Juist omdat er een enorm draagvlak is voor CO2-reductie, moet dat draagvlak gebruikt worden voor échte verandering. Door kritisch te kijken naar de vele initiatieven en door verbeteringen voor te stellen, willen Stichting Stimular, CE Delft en Stichting Natuur en Milieu ervoor zorgen dat klimaatneutraal een geloofwaardig begrip blijft.

De drie organisaties onderzoeken dit voorjaar bestaande initiatieven en organiseren op 25 mei een debat met stakeholders. In september verschijnt een handreiking, waarmee organisaties op een verantwoorde manier kunnen werken aan klimaatneutraliteit.

Het project wordt uitgevoerd door CE Delft, Stichting Stimular en Natuur en Milieu. Contactpersoon voor deze organisaties is Stefan Romijn van Stichting Stimular: (t 010 - 238 28 27).

Stichting Stimular verspreidt kennis over Duurzaam Ondernemen en ontwikkelt praktische instrumenten voor het midden- en kleinbedrijf en organisaties die daarmee vergelijkbaar zijn. Ons doel is dat ondernemers en directies bij alle bedrijfsbeslissingen zowel een hoger bedrijfsrendement nastreven, als de kansen benutten voor een beter milieu en meer welzijn van de medewerkers en de maatschappij. Kenmerken van onze werkwijze zijn maatwerk, heldere communicatie en inspirerende contacten met ondernemers, branches en overheden. Stichting Stimular is de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen!