Politie Haaglanden

Persberichten 27 april

Naaldwijk, 27-04-2009

Aangehouden in gestolen auto
Den Haag Een 16-jarige Haagse jongen is zondag 26 april aangehouden in een auto die enkele dagen eerder was gestolen. Politieagenten zagen de auto kort voor middernacht over Vrederustlaan rijden. De wagen viel op, omdat de remlichten continu brandden. Toen de agenten de bestuurder sommeerden de auto langs de kant te zetten, negeerde deze dat in eerste instantie. Even later stopte de auto op de Erasmusweg alsnog, waarop de bestuurder en een passagier het direct op een lopen zetten. Een derde inzittende bleef in de auto achter. Hij werd aangehouden toen bleek dat de auto op 23 april in het centrum van Den Haag was gestolen. De 16-jarige zit nog vast. De politie onderzoekt de zaak en de identiteit van de twee andere inzittenden van de auto.

Onder invloed
Den Haag/Loosduinen Een 43-jarige Hagenaar is in de nacht van zondag 26 op maandag 27 april aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de man omstreeks 02.15 uur rijden over de Machiel Vrijenhoeklaan en besloten hem een blaastest te laten afleggen. Daaruit bleek dat de man te veel had gedronken. Op het politiebureau blies de man 505 ugl. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongens aangehouden voor graffiti
Den Haag Vier Hagenaars van 15, 16 en 17 jaar werden maandag 27 april om 00.45 uur aangehouden toen zij op de Grote Marktstraat gevels van woningen en winkels hadden beklad. Agenten brachten de jongens naar het politiebureau, waar de vier bekenden dat zij graffiti hadden aangebracht. Tegen de jongens zal proces-verbaal opgemaakt worden. Hun ouders zijn in kennis gesteld.

Verdachte heling aangehouden
Den Haag Een motoragent hield zondag 26 april rond 15.00 uur in de Zwolsestraat een 43-jarige Voorburger aan op verdenking van heling. De agent zag de man rijden op een nieuwe fiets, waarvan het slot weggehaald was. Ook bleek dat het framenummer te zijn weggeslepen. Agenten brachten de man naar het politiebureau waar hij verklaarde dat hij de fiets van iemand had gekregen. De politie nam de fiets in beslag en de man kreeg een proces-verbaal.

Insluiper in ziekenhuis
Den Haag Een 36-jarige Hagenaar sloop zondag 26 april om 00.10 uur het ziekenhuis aan de Sportlaan binnen, vermoedelijk om daar te slapen. De man was op een balkon geklommen en was door het raam naar binnen gekomen. De beveiliging van het ziekenhuis had de man al meerdere keren weggestuurd. De politie hield de man aan. Hij kreeg een bekeuring, omdat hij zich bevond op verboden terrein.

Woning leeggehaald
Den Haag/Loosduinen Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 april ingebroken in een woning aan de Willem Pijperstraat. De bewoners waren op het moment van de inbraak niet thuis. De inbrekers bleken de woning volledig overhoop te hebben gehaald. Om binnen te komen, forceerden zij een slaapkamerraam aan de achterzijde van het huis. De daders wisten dit raam te bereiken door een afvalbak als opstap te gebruiken. De politie onderzoekt de inbraak en waarschuwt mensen om alert te zijn op de manier waarop zij hun woning achterlaten. Sluit ramen en deuren goed af en laat geen spullen staan die door inbrekers gebruikt kunnen worden als opstapje. Meer tips om uw woning te beveiligen vindt u op www.pkvw.nl

Verdachten vernieling aangehouden
Den Haag De politie hield maandagochtend 27 april om 00.45 uur drie Hagenaars (18, 19 en 20 jaar) aan op verdenking van vernieling van een abri en een prullenbak. Bij de meldkamer kwam een melding binnen dat er een vernieling was gepleegd door drie jongens bij de tramhalte van lijn 11 in de Tripstraat. Daar zagen agenten drie mannen die voldeden aan het opgegeven signalement. De drie zijn overgebracht naar het politiebureau en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
Den Haag Tijdens een snelheidscontrole op de Burgemeester Patijnlaan controleerde Politie Haaglanden zondag 26 april tussen 18.00 uur en 23.00 uur in totaal 1091 passanten. Van hen reden 80 bestuurders te hard. Zij kunnen een proces-verbaal tegemoet zien. De hoogst gemeten snelheid was 76 km/uur waar 50 km/uur is toegestaan.

Autoinbreker aangehouden
Den Haag Op aanwijzing van een getuige kon een 46-jarige Haagse autoinbreker zondag 26 april in de kraag gevat worden. De getuige zag de man omstreeks 22.20 uur inbreken in een geparkeerde auto op de Stille Veerkade. De getuige belde direct de politie die de man in de omgeving aanhield. Uit de auto bleek een autoradio te zijn weggenomen. Tegen de Hagenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Geen voorrang
Leidschendam/Stompwijk Een 21-jarige Leidschendamse automobilist wilde zondag 26 april om 14.15 uur vanaf de Meerlaan de N206 oprijden. Het zicht werd hem daarbij deels ontnomen door een gepakeerde auto. Hij zag daardoor een naderende personenauto, bestuurd door een 66-jarige Zoetermeerder over het hoofd. Bij de aanrijding liep de Zoetermeerse automobilist nekletsel op. Hij werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De Leidschendammer kreeg een proces-verbaal.

Verdacht gedrag in winkelcentrum
Leidschendam Drie jongens hielden zich zondag 26 april omstreeks 06.00 uur verdacht op nabij een drogisterij in winkelcentrum Leidsenhage. Zij probeerden de toegangsdeur te openen door een willekeurige alarmcode in te toetsen en door hard aan de deurknop te trekken. De bedrijfsbeveiliging waarschuwde de politie die twee van de drie jongens, Hagenaars van 19 jaar, wist aan te houden. Omdat er geen enkele schade aan de toegangsdeur werd aangetroffen, werden de beide Haagse jongens met een bekeuring voor baldadigheid later die ochtend weer in vrijheid gesteld.

Alcoholcontrole
Wassenaar Bij een alcoholcontrole op de Wassenaarseslag controleerde Politie Haaglanden zondag 26 april tussen 19.15 uur 22.00 uur 148 automobilisten. Vijf van hen reden onder invloed. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro. Alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2008 vielen er 750 doden in het verkeer. Uit de gegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat van 2008 waren er in 2007 in ons land door het gebruik van alcohol in het verkeer 95 (12%) geregistreerde verkeersdoden te betreuren. Het werkelijke aantal alcoholslachtoffers in het verkeer ligt beduidend hoger dan het geregistreerde aantal vanwege het feit dat in Nederland geen postmortem onderzoek wordt uitgevoerd.

Snelheidscontrole
Rijswijk Tijdens een radarcontrole zondag 26 april tussen 13.30 uur en 18.00 uur op de Generaal Spoorlaan werden 700 automobilisten gecontroleerd. Van hen reden 101 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 105 km/u terwijl 50 km/u was toegestaan.

Jongens (13) vast voor ingooien ruit school
Rijswijk Een getuige belde zondag 26 april om 16.40 uur dat hij glasgerinkel hoorde bij een school aan de Mgr P.J. Willekenslaan en dat er twee jongens bij de gesneuvelde ruit stonden. Gewaarschuwde politie agenten troffen bij de school een 13-jarige jongen uit Rijswijk aan. Enige tijd later werd de tweede knaap, een eveneens 13-jarige jongen uit Rijswijk opgepakt. De twee zitten nog vast voor verhoor.

Dronken op pad
Rijswijk Politieagenten zagen zondag 26 april om 17.45 uur een automobilist op de Lindelaan vreemde capriolen uithalen. De 51-jarige bestuurder uit Voorburg reed over een doorgetrokken streep en reed recht op de politieagenten af. Die konden door hard te remmen een aanrijding voorkomen. De Voorburger bleek te rijden onder invloed. Hij moest blazen en blies 300 ugl. Met een proces verbaal verliet de man het politie bureau. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man aangehouden na dreiging met nep-wapen
Delft Politieagenten hielden zondagmiddag 26 april rond 17.30 uur een 21-jarige man uit Delft aan nadat hij vanuit zijn woning aan de Geerbogerd een (nep-)vuurwapen op een groep jongeren had gericht. Volgens de man vernielden de jongens een monument. Hierop werd hij boos en gooide eieren naar de groep. Ook zwaaide hij met een vuurwapen. Toen de politieagenten aankwamen, gaf de man zichzelf direct aan. Het vuurwapen, dat na onderzoek nep bleek te zijn, is in beslag genomen. De man kreeg voor het hebben van het nepwapen een proces-verbaal

Paaltje!
Zoetermeer Een 49-jarige man uit Zoetermeer zag zondagavond 26 april op de Heijermanshove een paal over het hoofd. De man zat met drie andere mensen in de auto en botste in een bocht tegen de paal. Toen de politieagenten bij de aanrijding kwamen ontkende de man in eerste instantie te hebben gereden en wees één van de bijrijders aan als bestuurder. Op het politiebureau bleek waarom: hij blies 800 ugl. De man kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.