Politie Haaglanden

Extra persbericht 27 april

Naaldwijk, 27-04-2009

Eerste uitgaansarrangement Westland een feit
Naaldwijk Drie jongeren uit s-Gravenzande en Naaldwijk in de leeftijd van 17-19 jaar hadden het afgelopen weekend de twijfelachtige eer als eerste in aanmerking te komen voor het uitgaansarrangement Westland. Het drietal heeft het hele weekend in de cel gezeten en mocht maandag in de loop van het weekend met een dagvaarding weer naar huis. Een vierde aangehouden verdachte (19-jarige Delftenaar) bleek niets met de zaak te maken te hebben en werd zondag in de loop van de dag in vrijheid gesteld.

Openlijk geweld
De drie verdachten waren zondagochtend 26 april om 01.00 uur op de Stokdijkkade betrokken bij een openlijke geweldpleging waarbij een 21-jarige man uit s-Gravenzande lichtgewond raakte. Eén van de later aangehouden verdachten, rende weg toen hij op de Stokdijkkade surveillerende agenten zag omdat hij niet in de problemen wilde komen. Na een korte achtervolging verklaarde hij aan de agenten dat hij met drie anderen betrokken was geweest bij een vechtpartij. De agenten hielden hem en zijn kompanen aan. Het slachtoffer van de ruzie meldde zich ondertussen ook bij de agenten en deed aangifte. Het drietal verbleef zondag en een groot gedeelte van de maandag aan het politiebureau en kreeg na tussenkomst van het Openbaar Ministerie een dagvaarding, Zij moeten zich op een later moment verantwoorden voor de rechter.

Uitgaansarrangement in het Westland
Het uitgaansarrangement van het Westland is een lik-op-stuk aanpak van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie bij geweldsincidenten in het weekend, tijdens het uitgaan, het sporten of recreëren. Geweldplegers die tussen vrijdagavond 20.00 uur en maandagochtend 8.00 uur worden aangehouden, worden vastgehouden als dat voor het onderzoek nodig is. Dat kan tot maandag duren. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taak- of leerstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Met deze nieuwe aanpak wordt de strijd aangebonden met geweld in het weekend. Zie www.vriendenvanhetwestland.nl voor meer informatie.