Senternovem

27-04-2009 | Evaluatie Subbied

Een onafhankelijk adviesbureau voert dit voorjaar in opdracht van SenterNovem een evaluatie uit van Subbied. Voor de evaluatie worden zowel enkele gemeenten als enkele waterschappen benaderd, die gebruik hebben gemaakt van Subbied, als enkele gemeenten en waterschappen, die geen gebruik hebben gemaakt van Subbied of die geen gebruik hebben kúnnen maken van deze subsidieregeling, omdat het beschikbare subsidiebudget op was toen zij een aanvraag indienden.

In totaal worden 50 gemeenten en waterschappen bij de evaluatie betrokken.
De evaluatie moet vooral antwoord geven op de vraag in hoeverre gemeenten en waterschappen baggerwerkzaamheden in stedelijk gebied en gemeentelijke vaarwegen nu structureel hebben opgenomen in hun onderhoudplanning en daarvoor dus ook structureel financiële middelen hebben gereserveerd. Daarnaast wordt onderzocht hoe de samenwerking tussen gemeenten en waterschappen op het gebied van baggeronderhoud is vormgegeven. Ook wordt aandacht besteed aan oorzaken van onbenutte subsidie. De resultaten van het evaluatieonderzoek worden eind juli verwacht.

Vanaf 2003 tot en met 2006 konden gemeenten en waterschappen subsidie aanvragen voor het uitvoeren van achterstallige baggeronderhoud in stedelijk gebied en gemeentelijke vaarwegen. Aan 164 aanvragers is totaal 120 mln euro subsidie verleend. Daarmee heeft de rijksoverheid een flinke financiële impuls gegeven aan het inlopen van de ontstane baggerachterstand in stedelijk gebied en gemeentelijke vaarwegen. Tot nu toe hebben 140 van de 164 aanvragers, aan wie subsidie is verleend, hun baggeractiviteiten in het kader van Subbied afgerond.