Gemeente Enschede

Gemeente stelt lijst samen van bijzondere particuliere bomen

Inwoners kunnen bomen nu aanmelden!

De gemeente Enschede roept burgers op vanaf vandaag bijzondere en monumentale bomen op particuliere grond aan te melden. GeĂŻnteresseerden kijken op de website www.enschede.nl/bomen voor meer informatie en citiria voor het aanmelden. Op deze manier wil de gemeente een overzicht krijgen van alle bijzondere bomen in Enschede. Tot 29 mei 2009 kan iedereen zijn of haar boom aanmelden.

Er bestaat al enige tijd een bomenlijst met gemeentelijke bijzondere monumentale bomen in de openbare ruimte. Nu neemt de gemeente ook het initiatief tot het samenstellen van een lijst met daarop bijzondere particuliere bomen. De gemeente heeft hiervoor burgers nodig die hun eigen bomen of die van anderen in hun omgeving aanmelden.

Welke bomen komen in aanmerking?
Iedereen die binnen de bebouwde kom van Enschede woont en mogelijk een bijzondere of monumentale boom in de tuin heeft staan kan deze aanmelden. Is de boom van iemand anders dan kan deze ook worden aangemeld. De gemeente benadert in dat geval de eigenaar van de boom. De bomen worden alleen in kaart gebracht om te zien welke bijzondere bomen er in Enschede staan. De inventarisatie heeft dus geen directe gevolgen voor de boom, de eigenaar of omwonenden van de boom. In het najaar kijkt de gemeente of de bijzondere bomen wellicht extra beschermt moeten worden. Mocht dit het geval zijn dan ligt de keus of de boom op de lijst blijft staan altijd bij de eigenaar van de boom.

Bomen in Enschede
Enschede kent veel bomen waaronder ook een aantal bijzondere bomen. Bomen zijn belangrijk voor de leefomgeving. Naast dat bomen erg mooi zijn hebben ze ook nog andere belangrijke functies zoals het leveren van zuurstof, schaduw en vruchten. Daarnaast verminderen bomen het fijnstof in de lucht. Ze zorgen ook voor beschutting en nestgelegenheid voor dieren. Eigenlijk zijn alle bomen even belangrijk. Toch worden sommige bomen als specialer gezien dan andere. Dit kan komen door een speciale groeivorm, de uitzonderlijke leeftijd of omdat de boom een speciaal verhaal met zich mee draagt. De inventarisatie van particuliere bomen wordt gedaan in samenwerking met de Natuur en Milieu Raad Enschede (NMRE). De NMRE onderzoekt onder andere of de aangemelden bomen bijzonder genoeg zijn om een plaats op het overzicht te krijgen.

Voor meer informatie en het aanmelden van bomen kunnen inwoners kijken op de website www.enschede.nl/bomen. Onder het kopje `particuliere bijzondere en monumentale bomen' is ook meer informatie te vinden over de criteria waaraan een boom moet voldoen.

Geplaatst: 27 april 2009.

27 april 2009