FNV

27-4-2009

Burgers aan het woord over lokale politiek

Onderwijs, betaalbare zorg en werk. Dat zijn, volgens de Nederlandse burgers, de onderwerpen waar de lokale politieke partijen zich op moeten richten bij de komende verkiezingen. Dat blijkt uit de bliksemenquête van FNV Lokaal onder ruim drieduizend mensen in meer dan dertig steden van Nederland.

0nderwijs nr 1 Onderwijs wordt door 44 procent van de ondervraagden op nummer 1 gezet. Het voorkomen van schooluitval wordt daarbij vaak genoemd. Maar ook betaalbare zorg (40 procent) zoals thuiszorg, en investeren in lokale werkgelegenheid (37 procent) zijn van groot belang. Ruim een kwart van de ondervraagden geeft ook scholing voor mensen die door de crisis hun baan kwijtraken, discriminatie en betaalbare kinderopvang een hoge prioriteit.

Op 3 maart 2010 kiest Nederland tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn nieuwe lokale vertegenwoordigers. De verkiezingsprogramma's worden nu samengesteld. FNV Lokaal wilde weten welke onderwerpen volgens de mensen zelf aangepakt moeten worden door de gemeente. Dus gingen tientallen vrijwilligers eind maart de straat op om ruim driezuidend mensen te interviewen.

Prioriteiten Opvallend is dat jongeren de aanpak van discriminatie erg belangrijk vinden. Bijna 43 procent van de jongeren tot 20 jaar zet dit in hun top 3 van prioriteiten. Voor ouderen is betaalbare zorg extra belangrijk. En lageropgeleiden vinden het belangrijk dat bedrijven die voor de gemeente werken fatsoenlijke werkgevers zijn.

De enquête maakt onderdeel uit van een bredere campagne. Binnenkort publiceert de FNV een verkiezingsmanifest. Aan het eind van het jaar worden gemeenten weer benaderd voor het tweejaarlijkse grootschalige onderzoek naar de kwaliteit van het gemeentelijk sociaal beleid, de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg.

Enthousiast FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Dat we met deze enquête zinvol bezig zijn, werd tijdens de enquête duidelijk. Het is opvallend hoe enthousiast mensen op straat reageren als je ze vraagt naar hun mening over de lokale politiek. `Blij dat eindelijk eens de mening van de burger wordt gevraagd' kregen we vaak te horen en `Nu maar hopen dat de gemeentepolitiek luistert naar de wensen van de mensen.' Volgens Hartveld bieden de uitkomsten van de enquête een uniek beeld van de wensen en de zorgen over de lokale politiek die bij de burgers leven. "We vertrouwen erop dat de lokale politici onze tips ter harte nemen."

Lees hieronder de volledige uitkomsten van de enquête.

http://www.fnv.nl/helpjezelf/lokaal/achtergrond/publicaties/bliksemenq uete_2009.asp