Gemeente Eemsmond


Onderzoek naar woonmogelijkheden in buitengebied Eemsmond vrijdag 24 april 2009

Het college van Eemsmond wil op beperkte schaal kwalitatief hoogwaardige woningbouw in het buitengebied mogelijk maken. De gemeente Eemsmond heeft daarom laten onderzoeken of vrijkomende agrarische bedrijven kunnen worden ingezet voor wonen. Bovendien is onderzocht in welke gebieden nieuwe woningen toegevoegd kunnen worden. Door inpassing van kleinschalige woonmilieus kunnen de landschappelijke kwaliteiten en kenmerken worden versterkt en hersteld.

De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in de discussienota Eemsmond Vitaal. Onderzoek naar de toekomstige mogelijkheden van het landelijk wonen.

Op dinsdag 28 april vanaf 19.30 uur
wordt tijdens een openbare raadsbijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis de discussienota Eemsmond Vitaal. Onderzoek naar de toekomstige mogelijkheden van het landelijk wonen. gepresenteerd. De discussienota is vanaf dat moment beschikbaar op www.eemsmond.nl, pagina Bestuur en Organisatie > Gemeenteraad > Raadsinformatie. De nota ligt vanaf woensdag 29 april ook ter inzage op het gemeentehuis.

Procedure
Op donderdag 14 mei wordt de discussienota aan de raad voorgelegd. De gemeente wil, na instemming van de raad, graag een reactie van belangenorganisaties, de provincie en de DEAL-gemeenten. In mei vindt ook de inspraakprocedure plaats. Iedereen wordt dan in de gelegenheid gesteld om te reageren op de discussienota. Pas nadat iedereen heeft kunnen reageren op de plannen, vindt de definitieve besluitvorming plaats.

Resultaten Eemsmond Vitaal
De gemeente Eemsmond kent grote gebieden die zich lenen voor grootschalige akkerbouw en veeteelt. Er zijn echter ook gebieden die zich minder goed lenen voor verdere schaalvergroting door de aanwezigheid van grillig kronkelende maren en wegen. Verbreding van de landbouw met andere activiteiten ligt hier meer voor de hand. Daarom wordt voorgesteld in dit gebied actief beleid te voeren voor het op beperkte schaal realiseren van nieuwe kwalitatief hoogwaardige woonmilieus. Het landschap kan mede door inpassing van landelijke woonmilieus verder worden hersteld en toegankelijker worden gemaakt. Dat kan door het terugbrengen van oude paden, beplanting, maren met natuurvriendelijke oevers en aanleg van nieuwe fietsroutes. En door het zichtbaar maken van cultuurhistorische bodemschatten.