D66

maandag 27 april 2009

D66 maakt 55 miljard vrij op EU-begroting met één punt plan

`Het is niet langer te verdedigen dat 40% van de totale EU-begroting, 55 miljard Euro, is geoormerkt voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Per eerst mogelijke gelegenheid, dus met ingang van 2013, moet dit geld gewoon beschikbaar zijn voor algemeen Europees beleid ter bevordering van een duurzame en stabiele economie, gezamenlijk energiebeleid, innovatie en onderwijs voor het realiseren van een kenniseconomie, bestrijding van internationale fraude, criminaliteit en terrorisme en bescherming van burgerrechten en democratie.' aldus D66-lijsttrekker Sophie In 't veld.

Sophie In 't veld vindt het onbegrijpelijk dat met uitzondering van de tabaksteelt het CDA in haar voorstellen voor financiële ombuigingen de landbouwsector volledig buiten schot laat. `Zeker in tijden van economische crisis moeten EU-gelden aantoonbaar bijdragen aan het Europa van Morgen en niet dat van Gisteren. De landbouw is een economische sector als alle anderen en verdient niet minder maar zeker ook niet meer aandacht en budget in Europa.

Historisch gegroeid voorkeursbeleid is inmiddels synoniem voor wanbeleid. Subsidie aan boeren is een perverse prikkel die opvoedt in afhankelijkheid in plaats van zelfstandigheid en ondernemerschap. Het bevoordelen van landbouw binnen de EU is bovendien zeer nadelig voor producenten buiten de EU, vooral in ontwikkelingslanden. De Nederlandse innovatieve land- en tuinbouw is zeer wel in staat zich internationaal staande te houden in een eerlijke markt. Boeren die daarnaast een bijdrage leveren aan plattelandsbeleid, landschapsontwikkeling en natuurbescherming ontvangen daarvoor vanzelfsprekend een vergoeding.'

Overigens is ook D66 van mening dat een besparing van 200 miljoen, door niet langer maandelijks de vergaderingen van het Europees Parlement te verhuizen van Brussel naar Straatsburg, een goed idee is. Dit is slechts mogelijk na het afschaffen van alle veto's, iets waar D66 al jaren op hamert.