Gemeente Winterswijk


Jaarrekening Winterswijk 2008: ingecalculeerd tekort

23 april 2008

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft de jaarrekening 2008 in concept vastgesteld. Na een aantal jaren met positieve resultaten eindigt 2008 met een tekort van circa 5,2 miljoen euro. Dit tekort komt voort uit de onderhoudsverplichtingen op de begraafplaats en de verwerking van de fraude. De financiële positie van de gemeente blijft ondanks dit tekort gezond. De raad bespreekt de jaarrekening in de gemeenteraadsvergadering van mei.

Het tekort op de jaarrekening 2008 heeft niets te maken met de huidige kredietcrisis. Het wordt vooral veroorzaakt door de keuze van college en raad om alsnog een voorziening van 4 miljoen euro te vormen voor onderhoudsverplichtingen op de begraafplaats. Daarnaast is nu ook de fraude volledig verwerkt in de boeken van de gemeente Winterswijk. Van het totaal gefraudeerde bedrag van 2,7 miljoen euro moest nog een bedrag van 1,7 miljoen euro ten laste worden gebracht van het resultaat. De rest van het gefraudeerde bedrag is in de periode 2004-2007 al in de boeken verwerkt, zij het onbewust.

Meevallers
In de tweede bestuursrapportage van november 2008 werd nog rekening gehouden met een resultaat van 4,8 miljoen negatief over heel 2008, plus de resterende schade van de fraude. Het uiteindelijke resultaat over 2008 komt nu uit op circa 5,2 miljoen euro en dat is zo'n 1,3 miljoen euro minder dan op grond van het voorgaande mocht worden verwacht. Dat komt omdat de gemeente per saldo ook nog voor circa 1,3 miljoen euro aan meevallers heeft gehad.

Financiële positie gezond
Ondanks het negatieve resultaat over 2008 blijft de financiële positie van de gemeente Winterswijk gezond. Het structurele resultaat is 650.000 euro positief en het eigen vermogen van de gemeente is met 27 miljoen euro nog altijd goed. Als de verkoop van de NUON-aandelen in 2009 doorgaat, zal dit eigen vermogen mogelijk zelfs (meer dan) verdubbelen.