Tweede Kamer der Staten Generaal

PvdA-lijsttrekker Berman verbaasd over keuzes CDA-lijsttrekker Van de Camp bezuinigen Europese begroting

Thijs Berman, lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid bij de Europese verkiezingen is verbaasd over de keuzes die CDA-lijsttrekker Wim van de Camp maakt om te bezuinigen op de Europese begroting. De CDA-lijsttrekker schept ten eerste een onjuist beeld over het belang van Europa voor Nederland. Europa levert de Nederlandse belastingbetaler geld op in plaats van dat het geld kost.

Berman: 'Vooropgesteld: iedere Nederlandse euro moet goed uitgegeven worden, ik ben blij dat het CDA die keuze ook wil maken. Maar laten we eerst vaststellen dat Europa de Nederlandse belastingbetaler gewoon geld oplevert. Het CDA schept daarentegen het beeld dat Europa ons geld kost. Onjuist. Het stond vandaag nog in de krant, de Nederlandse bijdrage is omgerekend per persoon 200 euro, de welvaart die Europa ons opbrengt bedraagt 2000 euro per persoon. Europa verschaft ons dus elk jaar een dertiende maand.'

Daarnaast verwijt Thijs Berman de CDA-lijsttrekker boter op zijn hoofd te hebben. Zo stelt het CDA zich plots teweer tegen de tabakssubsidies. Daar zijn drie zaken opmerkelijk aan. Het is een sigaar uit eigen doos want de tabakssubsidies worden namelijk per 2011 al afgeschaft. Het is opportunistisch want het CDA weigert ondertussen het landbouwbeleid te hervormen uit angst voor hun achterban. En het is een regelrechte draai omdat het CDA zich nog in oktober 2008 hier weigerde mee in te stemmen.

Berman: 'Bij besteding van Europese middelen gaat het niet om minder, het gaat om anders besteden! Neem de landbouwsubsidies. De PvdA wil het hele landbouwbeleid hervormen en de middelen gebruiken voor natuur en landschapsbeheer en verbetering van het klimaat. Zo houden we boeren aan het werk en hervormen we het landbouwbeleid op een duurzame en sociale wijze. Het CDA heeft zich echter jarenlang tegen het hervormen van de landbouwsubsidies verzet. Bij de tabakssubsidies stemden ze keer op keer tegen afschaffing! En wat wil het CDA nu?

Nu wil Wim van de Camp 320 miljoen aan tabakssubsidies afschaffen op een totaal van ruim 40 miljard aan subsidies. Dat is slechts 0,8 procent! Een nogal opportunistische keuze. Weet u hoeveel Nederlandse boeren er tabak verbouwen? Geen enkele! Het CDA kiest ervoor om de echte problemen niet aan te pakken als het gaat om landbouw.

Symboolpolitiek die ook nog eens onjuist is. Want als Wim zijn dossiers zou beheren wist hij dat de tabakssubsidies in 2011 al afgeschaft worden. Niet dankzij maar ondanks het CDA.'

Het voorstel van de CDA-lijsttrekker is onuitvoerbaar en getuigt van weinig ambities voor Europa. In plaats van de werkelijke problemen aan te pakken, zoals beter toezicht op banken, het aanpakken van de klimaatcrisis en ruim baan te maken voor sociaal beleid op nationaal niveau kiest het CDA voor een strijd tegen windmolens.

Berman: 'Ik hoop de komende jaren op een constructievere rol van het CDA te kunnen rekenen. Ik wil de gang naar Straatsburg al jaren afschaffen. Maar om dat nu als honderden miljoenen besparing op te nemen terwijl Wim en ik beiden weten dat het afschaffen van het verhuiscircus echt niet vandaag op morgen gaat lukken gaat me echt te ver. Dat schept valse verwachtingen. De Nederlandse belastingbetaler heeft niets aan de bierviltjes-berekeningen van Van de Camp.'