Provincie Zuid-Holland

209090, 27 april 2009

Verbetering doorstroming Lammenschansplein in Leiden mogelijk

"Door het tegengaan van sluipverkeer via de Corbuloweg, het veranderen van de instellingen van de verkeerslichten en het maken van twee opstelstroken voor linksaf op de Lammenschansweg en Kanaalweg kan de doorstroming op het Lammenschansplein licht verbeteren. Deze conclusies van het onderzoek dat een expertteam heeft gedaan naar de oplossingen voor het Lammenschansplein, willen we zo spoedig mogelijk invoeren", zo zegt Asje van Dijk, gedeputeerde Verkeer en Vervoer. "Door het nemen van deze drie maatregelen kan de doorstroming op korte termijn licht verbeterd worden."

Aanleiding voor het onderzoek van het expertteam is een afstudeerrapportage van Marco Elstgeest, student aan de Hogeschool InHolland, dat in januari 2009 is verschenen. Het expertteam heeft vastgesteld dat aan dit voorstel, met als kern twee rijstroken de stad uit, ook risico's kleven. Het gaat dan met name om het effect op de A4.

Zowel het Lammenschansplein als de Europaweg zitten bijna tegen de maximale capaciteit aan. Om de effecten van een opening van de brug voor recreatievaart op het wegverkeer te minimaliseren, heeft de provincie besloten om met ingang van 1 mei de spitsuursluiting voor recreatievaart voor een groot aantal bruggen in de regio Leiden verder uit te breiden.

De gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland gaan de voorgestelde maatregelen verder uitwerken.



Provincie Zuid-Holland