Onderzoek naar connectie vitamine D-tekort en astma

27/04/2009 15:16

Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ)

Met vitamine D-tekort meer kans op astma?

Innovatieve studie in Londen geeft inzicht

Een tekort aan vitamine D (de zonvitamine) en luchtvervuiling kan een grote invloed hebben op luchtwegziekten. Schoolkinderen in Oost-Londen nemen deel aan een innovatieve studie die de link tussen vitamine D-tekort en luchtvervuiling onderzoekt in combinatie met hun impact op de gezondheid van de luchtwegen van de kinderen. Bijna een vijfde van de kinderen in Oost-Londen zijn door hun arts gediagnosticeerd met astma.

Londens tekort aan zonlicht

Bijna 90 % van de inwoners van Londen heeft een vitamine D-tekort. Dit percentage ligt nog hoger in Oost-Londen, in het bijzonder bij de etnische minderheden. Vitamine D-tekort is steeds vaker onderwerp van wetenschappelijke studies welke naar verwachting onze visie op ultraviolet licht in een meer volledig daglicht zullen zetten. Een gecontroleerde en gematigde blootstelling aan zonlicht stimuleert het menselijk lichaam om voldoende hoeveelheden van de noodzakelijke zonvitamine aan te maken: Vitamine D3. Professor Tak Lee (Hoofd van de Division of Asthma, Allergy & Lung Biology van King's College in Londen) leidt de studie: "Dit project is enorm belangrijk voor onze gemeenschap. Kinderen in Londen hebben vrijwel zeker een zeer hoog vitamine D-tekort". Daarnaast heeft Londen één van de Europa's ergste luchtvervuiling door verkeer. Tak Lee is ervan overtuigd dat deze studie zal leiden tot grote inzichten in astma en de klinische zorg welke we (kunnen) leveren aan patiënten.

Eerdere studies van internationale wetenschappers toonden al aan dat voldoende vitamine D positieve gezondheidseffecten heeft op het lichaam en het aantal gevallen van interne kankers, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, luchtweginfectieziekten en gebitsaandoeningen doet afnemen.

Het EXHALE programma

De studie in Londen, het EXHALE programma (Exploration of Health and Lungs in the Environment), is gefinancierd door het National Institute for Health Research en het Biomedical Research Centre (BRC). Wetenschappers en clinici in het BRC, het MRC-Asthma UK Centre in Allergic Mechanisms of Asthma van King's College en de London School of Medicine and Dentistry zullen de studie uitvoeren. Zij onderzoeken met behulp van nieuwe fototechnieken eveneens hoe de verontreinigende stoffen in de lucht en het tekort aan vitamine D interageren en zodoende het aantal luchtweginfecties verhoogt. De studieresultaten zullen internationale autoriteiten voor de volksgezondheid ondersteunen in (nieuwe) adviezen, verwachten de onderzoekers.

Press release: Sunlight Research Forum, "Save 177 billion Euro throughout Europe with vitamin D".





http://www.svzinfo.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,