Gemeente Dalfsen

Project sportontwikkeling Middengebied Nieuwleusen

27-04-2009

Groen licht sportontwikkeling Middengebied Nieuwleusen

Dalfsen- Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen is akkoord met de plannen voor het Middengebied zoals die door de gezamenlijke verenigingen zijn ingediend. Alleen het plan voor de uitbreiding van voetbalvereniging SV Nieuwleusen met een 3e kunstgrasveld is geschrapt.
Voor de uitvoering van de plannen stelt de gemeente een investeringsbedrag beschikbaar van ruim 3,3 miljoen euro. Daarnaast wordt voor de extra exploitatiekosten een bedrag uitgetrokken van EUR 25.000,-. Dit bedrag komt bovenop het bedrag van EUR 117.000,-- dat nu jaarlijks beschikbaar wordt gesteld voor de buitensportvoorzieningen in het Middengebied.

Investeringen voor alle acht verenigingen

De plannen, zoals die door het college in juni voor goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd, gaan uit van investeringen voor alle acht betrokken verenigingen. De plannen bestaan uit:
* twee kunstgrasvelden voor voetbal en korfbal op huidig terrein SV Nieuwleusen;

* uitbreiding clubhuis SV Nieuwleusen in verband met een eigen clubgebouw voor de korfbalvereniging D'Ommerdieck;
* draaiing en vergroting oefenveld USV; waarbij het veld een afmeting krijgt van een wedstrijdveld;

* vier kunstgrasbanen voor tennisvereniging Nieuwleusen;
* een nieuw clubgebouw voor de hippische sport met een nieuw buitenbak;

* een nieuw clubgebouw voor motorclub Nieuwleusen;
* renovatie van het clubgebouw van ijsclub Nieuwleusen en demping ijsbaan tot 30 cm onder maaiveld, maar dan zonder verharding;
* aanleg parkeervoorzieningen op huidig terrein hippische sport;
* een nieuw evenemententerrein met gecombineerd gebruik door de hippische sport;

* aanleg Jongerenontmoetingspunt (JOP) en skatevoorziening;
* renovatie parkeerplaats bij sporthal de Schakel.

Deze plannen sluiten aan bij de wensen van de gezamenlijke verenigingen. Alleen het door de verenigingen gewenste 3e kunstgrasveld voor de voetbal wordt geschrapt. In tegenstelling tot de verenigingen is het college van mening dat binnen het beschikbare investerings- en exploitatiebudget hiervoor geen ruimte is. De wethouders Diny Laarman en Evert Goldsteen lichten dit toe: "Naast de financiële afweging die het college hierbij gemaakt heeft, speelt ook de vraag in hoeverre het 3e kunstgrasveld daadwerkelijk nodig is. Voetbalvereniging SV Nieuwleusen geeft aan dat het veld nodig is in verband met een verwachte groei van 40% van het aantal teams in de komende drie jaar. Deze groei is fors hoger dan de cijfers van de KNVB en de recente bevolkingsprognosecijfers van de gemeente Dalfsen. Het college is dan ook van mening dat de groei te optimistisch is ingeschat en betwijfeld daarom de noodzaak van het 3e kunstgrasveld".